130 let

Lionel Messi a Ujfaluši.

'Řezník' Ujfaluši tentokrát Messiho nezkrotil, Argentinec nasázel hattrick

Sport
  •   23:54
BARCELONA/PRAHA - Další tříbrankový večer si připsal v letošním ročníku španělské ligy argentinský útočník Lionel Messi v dresu Barcelony. Díky jeho střelecké potenci porazila vedoucí Barcelona 3:0 nebezpečné Atletico Madrid a v čele La Ligy má katalánský celek náskok již deseti bodů na druhý Real Madrid. Bílý balet ale má k dobru nedělní dohrávku s Realem San Sebastian. Barcelonští 16. výhrou v řadě vytvořili nový rekord soutěže.

Geniální dirigent a jeho orchestr předvedli další ódu na fotbal. Již šestnáctou v řadě. Messi a spol. tak překonali další z letitých rekordů španělské ligy. Ve 22. kole ligy úřadujících mistrů světa i Evropy byli hosté z Atlética Madrid mnohdy jen v roli komparzistů.

A to včetně českého obránce Tomáše Ujfalušiho. Ten v září v prvním ligovém měření sil této sezony ošklivě prošlápnul kotník Messiho a kromě červené karty a dvouzápasového trestu si vysloužil od fanoušků přezdívku "řezník" - VÍCE ČTĚTE ZDE. Na Camp Nou se ale choval jako vzorný žáček, který přihlíží školení mistra.

Lionel Messi.

Již v 17. minutě byl přitom, když si Messi povodil celou obranu Atlétika a svou typickou akci zakončil taktéž typicky - gólem. To byl ale jen začátek. V rychlém sledu po sobě pak Messi prohnal jen stínujícího Ujfalušiho a v prvním případě vymyšlený faul a ve druhém nepřesná koncovka uchránily hosty od další pohromy.

Španělská fotbalová liga - 22. kolo

Almería - Espaňol Barcelona 3:2 (5. Silva, 7. Uche, 18. Bernardello - 34. Verdú, 49. Álvaro), Bilbao - Gijón 3:0 (16. López z pen., 27. Toquero, 74. Llorente), Getafe - La Coruňa 4:1 (19. a 26. Colunga, 44. Miku, 57. Ríos - 68. Riki z pen), Pamplona - Mallorca 1:1 (8. Flaňo - 37. Castro), Zaragoza - Santander 1:1 (40. Boutahar - 14. Fernández), Villarreal - Levante 0:1 (48. Valdo), FC Barcelona - Atlético Madrid 3:0 (17., 28. a 79. Messi).

Ne na dlouho. Ve 28. minutě vyslal Xavi jednou z mnoha geniálních uliček argentiského štírka do sóla a ani teč Ujfalušiho nezastavila Messiho od druhého gólu v zápase. Nejlepší fotbalista planety posledních dvou let završil druhý ligový hattrick a třetí v letošním roce (jeden přidal v Lize mistrů) v 79. minutě, když dokončil akci svých spoluhráčů až do prázdné branky.

Atlético se na odpověď nezmohlo a dál se tak potácí sedm bodů za pohárovými příčkami. Krutá realita jediného ligového přemožitele Barcelony z loňské sezony. Katalánský celek naopak zlomil další rekord ligy - 16 vítězství v řadě ještě žádný tým ve Španělsku nasbírat nedokázal.

Před nedělní dohrávkou Real Madrid - San Sebastian mají svěřenci Pepe Guardioly v čele La Ligy náskok na "bílý balet" již deset bodů. Messi se navíc 24. gólem v 19 ligových duelech přeskočil o dvě přesné trefy v tabulce střelců extravagantního Cristiana Ronalda. Jak si poradí Portugalec se svými spoluhráči s hozenou rukavicí?

Autor: Antonín Vavrda