130 let
Baník - Plzeň (řádění fanoušků).

Baník - Plzeň (řádění fanoušků). | foto: ČTK

Rozhovor

Rezolutní ministr vnitra Radek John: Vstupenky na jméno jsou klíčové

Sport
  •   16:00
PRAHA - Počet excesů na fotbalových stadionech klesá. "Naším cílem je ale anglický model, kde se podařilo divácké násilí téměř eliminovat," říká ministr vnitra Radek John.

LN Zlepšuje se podle vás situace na českých stadionech?
Ano. V tuto chvíli je připravena k předložení vládě zpráva o stavu diváckého násilí na českých stadionech, která hovoří o tom, že v posledních letech počet excesů opravdu klesá. Naším cílem je ale tento sestup akcelerovat a snažit se o jeho úplnou eliminaci.

DÁLE ČTĚTE

LN Jaké opatření je nejúčinnější? Kamerové systémy, mobilní soudy nebo vstupenka na jméno?
Samozřejmě ideální je kombinace všech těchto opatření. Nicméně každé z nich naráží na nějaké limity. Lístky na jméno jsou podle mě klíčové, nicméně na jejich zavedení je potřebná vůle jednotlivých fotbalových klubů. Kamerové systémy jsou také velmi účinné, ale zase velmi drahé. Jako jisté řešení bych tak viděl zřízení mobilního kamerového systému, který by se přesunoval na rizikové zápasy. A mobilní soudy jsou sice účinné a relativně levné, ale jejich zřízení nepřísluší ministrovi vnitra. LNA měly by být na všech stadionech? Na schůzce s předsedou Českomoravského fotbalového svazu Ivanem Haškem jsem ho ujistil, že budu jednat s ministrem Pospíšilem o zřízení takových institutů. První krok je tedy tato dohoda. Až následně budeme řešit, kolik by jich mělo být a kde. A eventuálně také, kdo ponese náklady.

LN Na všech stadionech by měly být i vstupenky pouze na jméno. Mají ale pořadatelé dostatek pravomocí kontrolovat totožnost?
Předseda Hašek mě ujistil, že bude toto opatření prosazovat, aby bylo ve všech klubech. A oprávnění? Když chcete půjčku v bance, taky musíte ukázat občanku a ta úřednice na to také nemá žádné formální opatření. Pokud se kluby rozhodnou, že budou mít lístky na jméno, tak člověk, který bude chtít jít na fotbalový zápas, se bude muset prokázat průkazem.

LN Neobáváte se ale, že se rozezlení chuligáni jen přesunou k výtržnostem mimo stadion jako před pár dny v Ostravě?
Ano, to se může stát. Nicméně i nyní je úkolem policie zabezpečit zvýšený dohled před stadionem a v jeho okolí. A také obecné zajišťování veřejného pořádku třeba i při přepravě fanoušků na zápas. Mimochodem, v Moravskoslezském kraji pro tyto případy vzniká speciální pořádková jednotka.

LN Předchozí ministři se dlouho přeli, jestli má být policie na stadionu. Jaký je váš názor?
Toto je vyřešeno zákonem o policii a filozofie je správná. Fotbalový zápas je soukromá akce, kde zajišťuje pořádek pořadatel. Policie pomáhá jen v případě, kdy to pořadatel nezvládá a požádá o pomoc. Nicméně primárně přebírat náklady na zajištění pořádku na soukromé akci by podle mě nebyla správná cesta.

Autor: Ondřej Suchan