Úterý 19. března 2024, svátek má Josef
130 let

Lidovky.cz

Moyesovy inovace přinášely jen chaos, napsal ve své knize Ferdinand

Sport

  15:57
PRAHA - Když srbský stoper Nemanja Vidič v závěru minulé sezony po osmi letech opouštěl Manchester United, poprvé promluvil o práci pod ročním vedením trenéra Davida Moyese. Šlo však o velmi umírněná vyjádření typu "poněkud jiný pohled na fotbal" nebo "my hráči jsme si kladli různé otázky".

Fotbalista Manchesteru United Rio Ferdinand (vpravo) a Franco Di Santo z Wiganu foto: Reuters

Všechno, co Vidič na odchodu do Interu Milán řekl anglickým novinářům jaksi v rukavičkách, uvádí bez okolků a skrupulí obránce Rio Ferdinand ve své autobiografii. Bývalého kouče United, který loni vystřídal legendárního Alexe Fergusona a pod jehož vedením pak slavný klub ztratil lesk, v ní nazývá amatérem, pod kterým prožíval své nejhorší chvíle v Manchesteru.

"Moyesovy inovace přinášely jen chaos a všem nám zamotaly hlavu, přičemž největší zmatek vyvolaly jeho taktické požadavky. Jednou se jeho strategie svedla na nakopávání míčů, což bylo zahanbující - v domácím zápase proti Fulhamu jsme tak měli 81 centrovaných balonů! Říkal jsem si: Vždyť za nás nehraje Andy Caroll (útočník West Hamu vysoký 191 centimetrů - pozn.), proč to děláme?" píše Ferdinand, nyní hráč QPR, ve své knize, jejíž části začal přinášet The Sun.

Trenér David Moyes.

Ještě větší problém podle něho bylo, že při druhé příležitosti Moyes začal vyžadovat hru krátkých přihrávek.

"Přišel a řekl, že v dnešním zápase chce, abychom měli šest set přihrávek, protože jsme jich minulý týden měli jen čtyři sta. Do háje, co je to za starosti? Radši bych, abychom dali pět gólů z deseti přihrávek," napsal Ferdinand, jenž strávil v Manchesteru United dvanáct let.

V dalších částech byl ještě ostřejší. Podle něj Moyes vnesl na Old Trafford mentalitu malého klubu, a jedním z jeho podivných rozhodnutí prý byl zákaz pojídání hranolků den před zápasem.

"Hráči pod ním byli dost vynervovaní. A víte, co se dělo, když s námi Moyes nebyl? Zahřívali jsme se na rotopedech a někdo povídá: Musíme bojovat, aby nás trénoval Giggs. On nám vrátí nejen ty zasr... hranolky!" vylíčil Ferdinand a zmínil při tom Ryana Giggse, který je nyní asistentem nového kouče United Louise van Gaala. 

VIDEO: Střílej po mně! Kameraman natočil téměř celý útok v centru Prahy

Premium Ve čtvrtek zemřelo rukou střelce Davida K. 14 obětí, 25 lidí je zraněných, z toho deset lidí těžce. Jedním z prvních na...

Máma ji dala do pasťáku, je na pervitinu a šlape. Elišku čekají Vánoce na ulici

Premium Noční Smíchov. Na zádech růžový batoh, v ruce svítící balónek, vánoční LED svíčky na baterky kolem krku. Vypadá na...

Test světlých lahvových ležáků: I dobré pivo zestárne v obchodě mnohem rychleji

Premium Ležáky z hypermarketů zklamaly. Jestli si chcete pochutnat, běžte do hospody. Sudová piva totiž dopadla před časem...

Zvolte jméno roku 2024 a vyhrajte Nutrilon a Hami v celkové hodnotě 130.000 Kč
Zvolte jméno roku 2024 a vyhrajte Nutrilon a Hami v celkové hodnotě 130.000 Kč

Každý týden můžete získat zajímavé balíčky od značek Nutrilon a Hami v celkové hodnotě 130.000 Kč. Hrajte s námi a získejte hlavní výhru, balíček s...