130 let
Brazilský chlapec předvádí capoeiru anglickým hvězdám

Brazilský chlapec předvádí capoeiru anglickým hvězdám | foto: Reuters

Fotbalisté Anglie navštívili chudinskou čtvrť, jež jim znečištuje pláž

Sport
  •   13:53
RIO DE JANEIRO - Daniel Sturridge se vlnil v bocích, jiný známý fotbalista Danny Welbeck na betonovém hřišti vykopával nohy do vzduchu, když se učil afro-brazilské bojové umění Capoeira.

Angličtí reprezentanti dva dny před startem mistrovství světa navštívili největší brazilskou favelu Rocinhu na jihu Ria de Janeira. V místním sportovním centru si i zahráli fotbal.

"Pro nás je dobře, že vidíme i tuhle stranu Brazílie. Děti se na to těšily, je pro nás zážitek vidět tak rozdílnou kulturu," řekl záložník Adam Lallana.

S ním, Welbeckem a Sturridgem tam dorazili ještě náhradní brankář Fraser Foster a středopolař Jack Wilshere.

Angličtí fotbalisté navštívili chudinskou čtvrť Rocinha v Rio de Janeiru.

Rocinha vyrostla na strmých svazích žulové hory přibližně kilometr od pobřeží Atlantského oceánu. Je odsud výhled na Rio.

Na počátku nového tisicíletí se odhadovalo, že v chudinské čtvrti žije 150 až 300 tisíc lidí. Při sčítání v roce 2010 se však došlo k číslu 70 tisíc. I tak je největší v Brazílii.

Lákadlo pro turisty

Dnes jsou téměř všechny domy z cihel a z betonu, domácnosti mají vodu a elektřinu. Jsou tam banky, obchody, lékařská zařízení, autobusové linky. Čtvrť má i vlastní televizní kanál. Cestovní kanceláře do Rocinhy organizují zájezdy.

Angličtí reprezentanti nedaleko odtud, dole u moře pod Rocinhou, vybrali hotel, kde během šampionátu budou přebývat. Sice mají výhled na oceán, jsou pár krok od pláže, ale ta patří mezi nejvíc znečištěné v Riu. I proto, že na ní ústí do moře stoka, který svádí veškerý odpad právě z Rocinhy.

Autor: