Čtvrtek 25. dubna 2024, svátek má Marek
130 let

Lidovky.cz

Rok po Salově leteckém neštěstí je stále řada otazníků, rodina žádá konečné rozuzlení

Sport

  7:12
Nantes - Uběhl již rok od tragické smrti fotbalisty Emiliana Saly při letecké havárii. Jeho rodina nerozumí faktu, že stále nejsou jasné příčiny, které vysvětlují nešťastnou nehodu. „Salova rodina se sejde při ročním výročí v soukromí a bude rozjímat o jeho ztrátě. Hlavním cílem nejbližších zůstává, aby se dozvěděli kompletní pravdu o tom, co se stalo," uvedl ve veřejném prohlášení rodinný právník Daniel Machover.

Fanoušek nese fotografii zmizelého Emiliana Saly. foto: Reuters

Osmadvacetiletý Emiliano Sala zahynul spolu s pilotem Davidem Ibbotsonem při letu z Nantes do Cardiffu, který ho koupil za rekordní klubovou částku 17 milionů eur. Malé letadlo s hráčem na palubě se zřítilo v noci 21. ledna nad kanálem La Manche. Salovo tělo bylo objeveno až po několikatýdenním pátrání.

Zesnulý argentinský útočník se před zřícením stroje nadýchal značného množství oxidu uhelnatého. Přítomnost jedovatého plynu v jeho organismu prokázalo toxikologické vyšetření, jehož výsledky zveřejnili v srpnu britští vyšetřovatelé.

Vrak letadla, který byl nalezen v Lamanchském průlivu.

Vysoké dávce oxidu uhelnatého, která mohla být i smrtelná, byl pravděpodobně vystaven i pilot zříceného letounu David Ibbotson.

Podle vyšetřovatelů měl Sala v těle navázán oxid uhelnatý na 58 procent hemoglobinu, přičemž životu nebezpečná je i hodnota 50 procent. Takové množství plynu tak mohlo způsobit oběma mužům bezvědomí či srdeční zástavu.

„Salova rodina se sejde při ročním výročí v soukromí a bude rozjímat o jeho ztrátě. Hlavním cílem nejbližších zůstává, aby se dozvěděli kompletní pravdu o tom, co se stalo,“ uvedl ve veřejném prohlášení rodinný právník Daniel Machover.

Šetření se bude snažit zjistit jak Sala zemřel a bude pod dohledem koronera.

„Je nezbytné, aby koroner obdržel do 14. února 2020 aktualizované informace od policie a odboru vyšetřování leteckých nehod, celá situace už trvá vážně dlouho,“ žádá Machover.

Nantes uctí výročí ve speciálních dresech

Francouzský fotbalový klub Nantes, kde Sala nastupoval, nastoupí na počest zesnulého argentinského hráče Emiliana Saly v nedělním ligovém zápase v modrobílých dresech.

Dresy, které v duelu s Bordeaux nahradí tradiční zelené a žluté barvy, se budou také prodávat a výtěžek Nantes věnuje argentinským klubům, v nichž Sala s fotbalem začínal. Na počest bývalého hráče také na stadionu zazní minutový aplaus.

„Protože snil o tom, že bude nosit argentinský dres, vymění hráči Nantes své obvyklé žlutozelené dresy za bílomodré,“ uvedli představitelé Nantes.

Autoři: ,