130 let

Ronaldinho ještě na tréninku Barcelony. | foto: ČTK

Ronaldinho zakotvil v AC Milán

Sport
  •   11:32
MILÁN - Bývalý nejlepší fotbalista světa Ronaldinho přestoupil z Barcelony do AC Milán. Italský klub za osmadvacetiletého Brazilce zaplatí katalánskému celku 21 milionů eur (asi 489 milionů korun) a s hráčem podepíše smlouvu do roku 2011. O přestupu informovalo vedení obou klubů.


"Dohodli jsme se na podmínkách přestupu. Hráč ve středu v Miláně absolvuje lékařskou prohlídku a podepíše smlouvu," citovala prohlášení AC Milán agentura Reuters.


Vedení Barcelony transfer potvrdilo s tím, že za Ronaldinha získá 21 milionů eur plus další čtyři v závislosti na postupu italského klubu z předkola do Ligy mistrů. "Hráč odešel tam, kam chtěl. Toužil po angažmá v Miláně," uvedl sportovní ředitel Barcelony Txiki begiristain. Podle něj se Ronaldinho dokonce vzdal 15 procent svého platu, aby umožnil dokončení přestupu.


"Omlouvám se všem za tak dlouhé čekání, ale fakta jasně ukazují, že vždycky jsem chtěl hrát za AC Milán," řekl k přestupu Ronaldinho listu Gazzetta dello Sport. "Nechci mluvit o Barceloně, protože si chci užívat novou kapitolu života. Slibuji, že se v Miláně budu snažit, nepřináším jenom svou techniku," dodal. Sportovní ředitel AC Adriano Galliani v úterý večer v Barceloně dokončil téměř tříměsíční úsilí, když po dvoudenním jednání dotáhl Ronaldinhův přestup do úspěšného konce. V pomyslném boji o držitele Zlatého míče za rok 2005 tak porazil Manchester City, přestože anglický celek údajně nabízel za Ronaldinha o jedenáct milionů eur víc.


Ronaldinho se stal již šestou posilou AC Milán. Italský klub kromě osmadvacetiletého Brazilce přivedl Mathieua Flaminiho, Gianluku Zambrottu, Marka Borriella, Christiana Abbiatiho a Luku Antoniniho. Rodák z Porto Alegre v Barceloně strávil pět let, během nich se stal
dvakrát nejlepším fotbalistou roku v anketě FIFA. S Barcelonou v roce 2006 vyhrál Ligu mistrů, ale v poslední sezoně vinou zdravotních problémů a ztráty formy nastupoval jen sporadicky. Nový trenér katalánského velkoklubu Pepe Guardiola mu proto oznámil, že s ním nepočítá a dovolil mu hledat si nové angažmá.

Autor: ČTK