Sobota 20. dubna 2024, svátek má Marcela
130 let

Lidovky.cz

Ronaldo je králem roku 2016. Se čtyřmi Zlatými míči už mu jen jeden chybí k dohnání Messiho

Sport

  20:15
PAŘÍŽ - Portugalec Cristiano Ronaldo byl počtvrté zvolen nejlepším fotbalistou světa. V anketě Zlatý míč, kterou po sedmi letech opět vyhlašuje samostatně francouzský magazín France Football na základě hlasování novinářů z celého světa, porazil hvězdný útočník Realu Madrid posledního vítěze Lionela Messiho.

Cristiano Ronaldo se svým čtvrtým zlatým míčem. foto: Twitter

Čechův Arsenal má znovu smůlu. V Lize mistrů narazí v osmifinále na Bayern

Ronaldo má za sebou velmi úspěšný rok. Nejprve vyhrál s Realem Ligu mistrů, následně Portugalsku pomohl k triumfu na mistrovství Evropy. Za Real v roce 2016 nastřílel 38 branek, za národní tým přidal ve 13 zápasech 13 gólů.

V hlasování mu tak 173 novinářů z celého světa dalo přednost před dalšími 29 nominovanými. Ronaldo tak navázal na triumfy ze Zlatého míče 2008 a ze Zlatého míče FIFA 2013 a 2014.

Právě od roku 2008 nevyhrál prestižní anketu nikdo jiný než Ronaldo a Messi.

Argentinskému útočníkovi letos k obhajobě nestačilo ani 51 vstřelených branek za Barcelonu, s níž vyhrál španělskou ligu, pohár i Superpohár, a osm za Argentinu, se kterou došel do finále amerického šampionátu.

Cristiano Ronaldo slaví.
Slavící Cristiano Ronaldo (finále Euro 2016).

Tradiční anketu v posledních šesti letech pořádaly FIFA s časopisem France Football, ale jejich spolupráce skončila a letos vítěze vyhlašoval opět pouze francouzský magazín, jak tomu bylo v letech 1956 až 2009.

FIFA vyhlásí nejlepšího fotbalistu rovněž samostatně 9. ledna na tradičním ceremoniálu v Curychu, a to v rámci nové ankety „The Best - Nejlepší“. Společně s trenéry a kapitány národních týmů budou poprvé započítány i hlasy fanoušků.

Ve tříčlenné nominaci na vítěze jsou rovněž Ronaldo a Messi, doplňuje je nejlepší hráč mistrovství Evropy Francouz Antoine Griezmann.

Autor: