Pátek 29. března 2024, svátek má Taťána
130 let

Lidovky.cz

Ronaldo přispěl dvěmi asistencemi k výhře nad Neapolí, římské derby ovládlo AS

Sport

  20:17
Turín/Řím - Juventus porazil v sedmém kole italské fotbalové ligy v souboji prvního s druhým Neapol 3:1. Dva góly vstřelil Mario Mandžukič po spolupráci s Cristianem Ronaldem. "Stará dáma" teprve podruhé v historii vyhrála prvních osm soutěžních utkání v sezoně. Římské derby ovládlo domácí AS, které si v generálce na úterní utkání Ligy mistrů s Plzní poradilo 3:1 s Laziem. Český reprezentační útočník Patrik Schick za vítěze nenastoupil a zůstal celý zápas na lavičce.

Cristiano Ronaldo si připsal dvě asistence v zápase s Neapolí foto: Reuters

Neapol vstoupila do utkání aktivně a už v sedmé minutě nastřelil Zielinski tyč. O chvíli později už šli svěřenci Carla Ancelottiho do vedení, po rychlé kombinaci našel Callejón před prázdnou bránou zakončujícího Mertense.

V 26. minutě se na levé straně uvolnil přes bránícího Hysaje Ronaldo a nadýchaným centrem našel před bránou Mandžukiče, který hlavou vyrovnal. Stejná spolupráce zafungovala i v 49. minutě, kdy Ronaldovu prudkou střelu zpoza pokutového území vyrazil Ospina na tyč a dobíhající Mandžukič pohodlně dorazil míč do odkryté brány.

Po necelé hodině hry byl vyloučen po druhé žluté kartě za ostrý šlapák na Dybalu neapolský Mário Rui a „Stará dáma“ už proti oslabenému rivalovi vítězství uhájila. V 76. minutě navíc přidal pojistku po rohu Bonucci. Juventus tak má v čele tabulky před dnešním soupeřem náskok šesti bodů.

Fotbalisté AS Řím se radují z výhry v derby nad Laziem

Hlavní postavou římského derby byl Lorenzo Pellegrini, který přišel na hřiště v 36. minutě místo zraněného Javiera Pastoreho a pod výsledek se podepsal gólem a asistencí. Těsně před přestávkou otevřel skóre a poté v 86. minutě připravil třetí gól pro Federica Fazia. Předtím v 67. minutě vyrovnal Ciro Immobile, ale vedení AS Řím vzápětí vrátil z přímého kopu Aleksandar Kolarov.

Giallorossi nastoupili v sestavě: Olsen - Santon, Manolas, Fazio, Kolarov - Florenzi (82. Juan Jesus), De Rossi (74. Cristante), Pastore (36. Lorenzo Pellegrini), N’Zonzi, El Shaarawy - Džeko. Plzeň v úterý v Římě čeká druhý zápas ve skupině Ligy mistrů, do které Viktoria vstoupila remízou 2:2 s CSKA Moskva. AS prohrálo 0:3 s Realem Madrid.

Autor: