Pátek 29. března 2024, svátek má Taťána
130 let

Lidovky.cz

Rosického Arsenal i Čechova Chelsea hrají o postup v LM

Sport

  15:17
PRAHA - Čtyřlístek velkoklubů může mít po středečních zápasech fotbalové Ligy mistrů jistý postup do jarního osmifinále. Oslavu už po čtvrtém kole základních skupin mají na dosah Chelsea s Petrem Čechem, Arsenal s Tomášem Rosickým, Bayern Mnichov a Real Madrid, který čeká po dvou týdnech v duelu gigantů s AC Milán odveta na San Siru.

Chelsea - Wolverhampton (Petr Čech, vlevo) foto: Reuters

Čtěte také

V prvním vzájemném duelu Real zvítězil 2:0, teď má na dosah také jeden historický milník. "Bílý balet" je jediný gól od pokoření hranice 700 vstřelených branek v evropských pohárech; pro srovnání druhý nejlépe střílející tým Bayern jich má na kontě jen 453. Aktuální lídři španělské ligy potřebují k postupové jistotě vyhrát, což se jim ale ještě nikdy v předcházejících 13 zápasech na San Siru nepovedlo.

Středeční program

- Začátky zápasů jsou ve 20:45.

Skupina E:
asilej - AS Řím,
Kluž - Bayern Mnichov.

Skupina F:
Chelsea - Spartak Moskva (Nova Sport),
Žilina - Marseille.

Skupina G:
Auxerre - Ajax Amsterodam,
AC Milán - Real Madrid (ČT4).

Skupina H:
Šachtar Doněck - Arsenal,
Partizan Bělehrad - Braga.

Kouč Realu José Mourinho spoléhá hlavně na Cristiana Ronalda, který v posledních čtyřech ligových zápasech nasázel ohromujících deset branek. "Jsem ve skvělé formě, ta série je fenomenální," pochvaloval si Ronaldo. "Naším cílem je, abychom si zajistili vítězství ve skupině co možná nejrychleji. U nás doma jsme byli lepší a oni nám teď budou chtít ukázat, že na nás také mají," prohlásil obránce Realu Ricardo Carvalho.

I pro Mourinha bude mít duel hodně prestižní nádech: portugalský kouč se do Milána vrátí poprvé poté, co v létě skončil na lavičce konkurenčního Interu, s nímž letos získal ceněný "treble".

Chelsea hostí Spartak Moskva, v jehož týmu by na Stamford Bridge neměl chybět reprezentační stoper Marek Suchý. Londýnský klub také posune do další fáze jakékoli vítězství. Tým brankáře Čecha je velkým favoritem, v anglické lize vede po deseti kolech už s pětibodovým náskokem.

"Blues" by letos poprvé v LM mohli nasadit do hry útočníka Drogbu, který předchozí zápasy zmeškal kvůli disciplinárnímu trestu a pak vinou zranění. Souboje s kanonýrem z Pobřeží slonoviny by měly být velkou výzvou hlavně pro Suchého.

Spartak před dvěma týdny s Chelsea doma v Lužnikách prohrál 0:2, ale záložník vítězného celku Florent Malouda prý byl překvapený kvalitou ruského týmu. "Opravdu na mě udělali dojem, ale my chceme dál pokračovat ve skvělém rozjezdu do sezony. Každý dobrý výsledek sebevědomí upevní ještě víc," uvedl Malouda.

Ve skupině F čeká Žilinu s její početnou českou kolonií domácí duel s Marseille. Kdyby slovenští mistři v LM prohráli počtvrté za sebou, ztratili by šanci i na konečné třetí místo ve skupině, zaručující alespoň pokračování v Evropské lize. Kouč Žiliny Pavel Hapal věří, že jeho tým ukončí čekání na historicky první bodový zisk v milionářské soutěži. "Myslím jen na vítězství, stejně jako před utkáním v Marseille," prohlásil sebevědomě Hapal.

Čtěte také

Osmifinále má na dosah i mnichovský Bayern, kterému stačí v Kluži dokonce i remízový výsledek. Papírově by to pro finalistu minulého ročníku neměl být velký problém, protože rumunští šampioni doma v evropských pohárech prohráli sedm z posledních osmi zápasů a loni na podzim tam v Evropské lize vyhrála třeba i pražská Sparta.

Bayern se ale v prvním duelu doma s Kluží musel nadřít, aby získal těsnou výhru 3:2. Skupina E bude zřejmě dramatická až do konce: za zatím suverénním Bayernem se seřadily Kluž, AS Řím i Basilej s tříbodovým ziskem.

Arsenal čeká odveta s Doněckem
Slavit postup ve středu může také reprezentační kapitán Rosický s Arsenalem, pokud "Kanonýři" v Doněcku navážou na drtivé vítězství 5:1 zpřed dvou týdnů. Zápas by tak znovu mohl přinést přímý souboj českých záložníků, protože dres Šachtaru dlouho obléká i Tomáš Hübschman.

Arsenal však na Ukrajinu dnes vyrazil bez svého kapitána Cesca Fábregase, jehož trápí svalové zranění. "Byl by to zbytečný risk, kdyby ve středu hrál. Existuje ale slušná šance na to, aby nastoupil o víkendu v lize," řekl kouč Arséne Wenger. I bez Fábregease by ale Arsenal rád potvrdil pozici nejlépe útočícího týmu soutěže, v předchozích třech duelech soupeře pokořil 14 góly.

Autor:

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!