Čtvrtek 25. dubna 2024, svátek má Marek
130 let

Lidovky.cz

Rosického šance? Nasri i Fábregas asi odejdou

Sport

  8:30
PRAHA - Britský tisk má jasno. Podle něj jsou kariéry dvou největších hvězd Arsenalu Ceska Fábregase a Samira Nasriho na severu Londýna téměř u konce. Po kapitánovi "Gunners" už několik let mocně touží Barcelona, která jej vychovala, francouzského reprezentanta lanaří konkureční Manchester United. Špatná zpráva pro fanoušky londýnského celku, svým způsobem dobrá pro českou hvězdu Tomáše Rosického...

Pepe Reina a Cesc Fabregas. foto: Reuters

Arsenal podle všeho do nové sezony nastoupí bez svých dvou největších ofenzivních klenotů. Jak tvrdí britský deník, klub se podle všeho smířil s tím, že jej letos opustí Cesc Fábregas a Samir Nasri. V případě prvního z nich se dá dodat "konečně". O odchodu španělského záložníka se totiž spekuluje již tři sezony.

Manažerovi Arséne Wengerovi se ale pokaždé podařilo svého kapitána přesvědčit aby v klubu zůstal. Jenže tentokrát to zkušenému Francouzi již nejspíše nevyjde. Fábregase to táhne domů, především do rodného Katalánska a FC Barcelony, ze které jej Wenger před osmi lety na ostrovy přivedl.

Smutný Fábregas.

Čtyřiadvacetiletý kapitán "Gunners" měl údajně klubové generalitě říct, že za klub už nikdy nenastoupí. Problém ale je, že smlouvu má v Londýně až do roku 2015 a Arsenal se nedokáže domluvit se zájemci na odstupném. Konkrétně s FC Barcelonou, Real sice nabízí dost (45 milionů liber - cca 1,2 miliardy korun), tam ale zase nechce Fábregas.

"Zkušenosti z minulých let ukazují, že se vyplatí čekat až do posledních minut přestupního období," komentoval situaci kolem Fábregase pro internetový server guardian.co.uk Josep Baromeu, viceprezident Barcelony. Ta nabízí zatím 32 milionů liber, Arsenal chce o osm milionů více. "Můžeme být trpěliví, žádný spěch," dodal.

Zda katalánskému gigantovi trpělivost k úspěchu pomůže se ukáže. Stejně jako v případě Nasriho. Toho chce vykoupit Manchester United, také v tomto jednání brání dohodě výše odstupného. Manchester United nabízí 20 milionů liber (cca 540 milionů korun), Arsenal chce o pět více (680 milionů korun).

Manchester City - Arsenal (Samir Nasri)

Zatímco Barcelona bude muset nejspíše přitlačit nebo být trpělivá další čtyři roky, Manchester má situaci snažší. Nasrimu končí smlouva příští rok v červnu a poté může odejít z Arsenalu zadarmo. Pokud si Francouz postaví hlavu, jeho krajan Wenger má poslední šanci letos v létě, jak se s ním domluvit na případném prodloužení kontraktu.

Situaci kolem obou hvězd Arsenalu pozorně sledují i čeští fanoušci. Pokud by oba pilíře sestavy čtvrtého týmu Premier League odešli, otevře se nová velká šance před Tomášem Rosickým. Tomu by totiž ubyli dva největší konkurenti na místo v sestavě, navíc z Rosického by se rázem stal služebně nejstarší hráč ze středu pole londýnského celku.

Otázkou je, zda by mu Wenger skutečně příležitost v základu dal nebo přivedl za vydělané peníze další hráče. "Wenger mi řekl, že se mnou počítá a já chci v klubu ještě něco dokázat," vzkázel před odjezdem na dovolenou český záložník do Londýna. Jak vše nakonec dopadne?