130 let

Tomáš Rosický představuje svůj nový dres. | foto: ČTK

Rosický láká na Letnou. Nastoupí v sobotním šlágru kola proti Boleslavi?

Sport
  •   13:27
Praha - Bez přehánění to může být jeden z historických okamžiků fotbalové ligy: je vysoce pravděpodobné, že až v sobotu od 15 hodin nastoupí Sparta proti Mladé Boleslavi, bude u toho i Tomáš Rosický. Slavný záložník zpátky v Česku, navíc doma na Letné, ve šlágru kola. To je mimořádná událost!

Ač Rosický na konci srpna říkal, že nejspíš první utkání po reprezentační pauze nestihne, zdá se, že je vše připraveno, nachystáno na masivně sledovaný návrat. Pokud se na dnešním předzápasovém tréninku neobjeví nečekané komplikace, bude Rosický v nominaci.

„Mohl by nastoupit už v sobotu,“ prozradil MF DNES Jakub Otava, ve Spartě šéf sportovního úseku.

Chodí se na Tomáše, to chápu

Rosický se léčil po zranění, které utrpěl v červnu během Eura. To také oddálilo nástup do Sparty - chtěl si být jistý, že bude fit. Plán zněl, že poprvé v lize vyběhne až za týden ve Zlíně, ale vše směřuje k tomu, že se tahle sláva bude konat v první možný moment.

Sparťané získali Kadlece i díky postupu do Evropské ligy. A co příběhy Rosického a Konatého?

Není na co čekat: Sparta má z posledních šesti sezon, kdy vyskočila Plzeň, jen jeden titul. A ten potřebuje získat zpět. Je totiž klíčem k tomu, aby byl reálný postup do Ligy mistrů, což je po 11leté pauze sparťanský komplex. A taky jeden z úkolů pro brzy 36letého Rosického.

„My i fanoušci se těšíme na okamžik, až uvidíme Tomáše zase na hřišti ve sparťanském dresu. Ale největší podíl na rozhodnutí, kdy se tak stane, bude mít on s trenérem Ščasným,“ řekl Ondřej Kasík, mluvčí klubu.

Stejně tak čeká na první utkání po návratu útočník Václav Kadlec, posila za 73 milionů korun! I nejdražší nákup v historii ligy dodává sobotnímu duelu grády. Tahle kombinace s Rosickým je lákadlem, které česká liga běžně nenabízí.

„Buďme upřímní. Jestli přijde víc fanoušků, tak hlavně kvůli Tomášovi,“ směje se Kadlec. „Já to chápu. A budu rád, když přijde víc lidí než na reprezentaci.“

Tomáš Rosický na tréninku s trenérem Zdeňkem Ščasným.

Fanoušci: Vyprodejme Letnou!

Tu v nedělní kvalifikaci o postup na mistrovství světa proti Severnímu Irsku sledovalo na Letné pouze 10 730 diváků. A to ještě asi desetina přijela z Irska.

Teď se čekají jiná čísla, která nejsou v českých reáliích běžná. Ve čtvrtek bylo včetně permanentek rozebráno 12 tisíc míst. Generali Arena má kapacitu 18 944 sedaček. Zaplní se? Vstupenky vyjdou na 170–290 korun.

Nejvyšší návštěva tohoto ročníku ePojisteni.cz ligy přišla před měsícem do Teplic, kde hrála právě Sparta (14 782). Je velká šance, že se sezonní maximum posune výš. Sparťanské obecenstvo je natěšené.

Rosický je nejslavnější odchovanec klubu. A kariéru přišel ukončit tam, kde ji startoval. Silný příběh.

Tomáš Rosický představuje svůj nový dres.
Tomáš Rosický spolu s Davidem Lafatou na tréninku Sparty.

Bude nejsledovanějším hráčem soutěže, zároveň pro sparťany absolutní modlou. Svědčí o tom i výzva na fanouškovském webu spartaforever.cz: „Přijďme v sobotu přivítat Rosu. Vyprodejme Letnou! Ukažme, jak si jeho návratu vážíme.“

Klubovému magazínu bude dominovat Rosický, Sparta utkání věnuje dětem, které láká: „Školáci, alou na Letnou. Domácí úkoly nechte na neděli.“

Lepší důvod zajít na fotbal tady zase dlouho být nemusí...

Autoři: Radim Trusina, Jan Palička