Čtvrtek 18. dubna 2024, svátek má Valérie
130 let

Lidovky.cz

Rosický se vrací do Sparty, klub ho představí už dnes odpoledne

Sport

  9:45
PRAHA - Jeden z nejlepších fotbalistů české historie Tomáš Rosický se po patnácti letech vrací do Sparty. Klub dlouholetého reprezentačního kapitána představí na odpolední tiskové konferenci.

Tomáš Rosický dnes podepíše smlouvu se Spartou. foto: ČTK/AP

Paták byl obětní beránek, vyhodit ho z ligy byla blbost, říká Starka o svém novém manažerovi

Sparta o návrat svého odchovance, který v lednu 2001 odešel do Dortmundu, stála od Rosického konce v Arsenalu na sklonku minulé sezony. Brzy 36letý záložník však musel nejdříve vyléčit stehno, které si poranil na mistrovství Evropy.

V úterý ráno poslal klub novinářům pozvánku na tiskovou konferenci: „Sparta pořádá tiskovou konferenci s Tomášem Rosickým, který se stane další posilou týmu Zdeňka Ščasného.“

Rosický ve Spartě zažil tři sezony, tři tituly a jedenačtyřicet ligových zápasů, ve kterých vstřelil osm gólů. Premiéru zažil v květnu 1999 a okamžitě zaujal jako nebývalý talent.

V lednu 2001 odešel za půl miliardy do Dortmundu, což je dodnes rekordní přestup z české ligy.

Srdce fanoušků si získal i v Německu, kde mu fanoušci začali říkat Malý Mozart. Podílel se na zisku jednoho mistrovského titulu.

Nejdéle vydržel v Arsenalu, kam přestoupil v létě 2006. V londýnském klubu působil deset let, které mu ovšem výrazně znepříjemnila zranění. Před touto sezonou už novou smlouvu nedostal.

Česko vs. Chorvatsko (Rosický).
Tomáš Rosický a Arsene Wenger.

„Sparta pro mě bude téma,“ řekl Rosický před červnovým mistrovstvím Evropy, na kterém byl českým kapitánem.

Návrat zdrželo léčení zraněného stehna. Smlouvu ovšem podepsal včas, aby ho Sparta mohla zahrnout na soupisku pro Evropskou ligu.

Autor: