Pátek 29. března 2024, svátek má Taťána
130 let

Lidovky.cz

Rosický si věří: Italové v kvalifikacích klopýtají

Sport

  23:19
PRAHA/RIO DE JANEIRO - Ronaldovy ruce určily, že se čeští fotbalisté utkají v kvalifikaci o postup na MS 2014 utkají ve skupině B s Itálií, Dánskem, Bulharskem, Arménií a Maltou. Přestože teprve končí cyklus pro evropský šampionát, losování v brazilském Riu de Janeiru bylo zajímalo i českou výpravu v přímo v Jižní Americe či kapitána národního týmu Tomáše Rosického.

Tomáš Rosický foto: ČTK

Právě podle Tomáše Rosického bude "česká skupina" hodně vyrovnaná a rozhodovat bude každý bod. "Los mohl dopadnout lépe, ale také mnohem hůře. I když je to poměrně dlouho před startem kvalifikace, už dnes se dá předpokládat, že půjde o velmi vyrovnanou skupinu, kde postupové ambice budou mít čtyři mužstva," odhadl záložník, podle kterého ani Italové nebývají v kvalifikacích dominantní, což skupinu ještě více zdramatizuje.

Anketa

Mohou Češi postoupit na MS 2014, které se hraje v Brazílii?

Ano, máme hratelnou skupinu 433
Ano, ale ani Itálie či Dánsko nejsou lehcí soupeři 740
Ne, Italové či Dánové jsou lepší 2068

Může se hodně změnit, někdo se třeba chytne na mistrovství Evropy a pojede na vlně úspěchu, ale může to být i naopak," uvedl pro oficiální web svazu trenér reprezentace Michal Bílek. "Viděno současnýma očima, jde o skupinu, která je velmi vyrovnaná, ale na rozdíl od té, kterou máme teď v kvalifikaci na EURO, tam není Španělsko," dodal.

"Bude to opravdu vyrovnaná skupina a trochu mi to připomíná tu, z níž jsme nepostoupili na šampionát v roce 2002...," řekl reprezentační manažer Vladimír Šmicer. "Tak to snad teď bude lepší. Těžko odhadovat aktuální formu v době kvalifikace, ale Italové skutečně v kvalifikacích někdy klopýtají a neznámou budou nyní třeba Bulhaři," uvažoval Šmicer, který se losování zúčastnil přímo v Riu de Janeiro v doprovodu trenéra Michala Bílka a mezinárodního sekretáře Jaroslava Dudla.

LOSOVÁNÍ KVALIFIKACE O POSTUP NA MS 2014

Podle Šmicra však nelze dopředu podceňovat ani další týmy, především Arménii. "Jejich nedávná výhra nad Slováky mluví za vše," připomněl fotbalový internacionál říjnový překvapivý kvalifikační výsledek. "Losování bylo extrémně dlouhé, seděli jsme tam tři hodiny, teď nás čeká společná schůzka s dalšími účastníky skupiny," doplnil Šmicer. Za mírného favorita považuje Itálii.

"Pochopitelně jsme si z prvního koše přáli spíš Norsko, Řecko nebo i Chorvarsko. Nevyšlo to, tak je na druhou stranu dobře, že máme velmi atraktivního protivníka v podobě Itálie," uvedl Šmicer. "Ta je mírným favoritem a ostatní tři týmy by se měly pokusit jí to zkomplikovat. My navíc máme v Itálii jednoho zvěda, Pavla Nedvěda, tak nám třeba poslouží cennými informacemi," řekl Šmicer, který byl spolu s Nedvědem členem generace, jež vybojovala dosud jedinou českou účast na světovém šampionátu, a to v roce 2006 v Německu, kde Češi vypadli už ve skupině.

Ronaldo při losování kvalifikací o postup na MS 2014.

Takřka jisté už prý je, že termínový kalendář skupiny vznikne až v Evropě. "Ještě dnes se asi domluvíme, kdy a kde se sejdeme. Předpokládám, že to bude na italské půdě," uvedl Šmicer, který byl členem generace, která vybojovala dosud jedinou českou účast na světovém šampionátu, a to v roce 2006 v Německu, kde Češi vypadli už ve skupině.

Tradičním českým soupeřem je Dánsko, s nímž svedl samostatný český výběr již osm duelů, z nichž čtyři skončily remízou a tři českým vítězstvím. Naposledy loni v listopadu skončil přípravný zápas bezbrankovou remízou. Z posledních čtyř světových šampionátů však Dánsko chybělo jen na tom v roce 2006 v Německu.

Bulharsko bylo na MS naposledy v roce 1998 a v posledních letech zaznamenává strmý pád. S českým výběrem prohrálo všechna tři vzájemná utkání od roku 2000. Navíc nejlepší bulharský fotbalista Dimitar Berbatov se vzdal reprezentačního dresu. Rovněž arménský fotbal tomu českému svědčí. V kvalifikaci o MS 2006 Češi vyhráli vzájemné duely 4:1 a 3:0.

Jerome Valcke a Fellipe Bastos při losování kvalifikací o postup na MS 2014.

 Aktuální zkušenost má mistrovská Viktoria Plzeň, která ve 2. předkole Ligy mistrů přehrála arménského šampiona Pjunik Jerevan s celkovým skóre 9:1. Na druhou stranu Arménie před rokem porazila v kvalifikaci o mistrovství Evropy Slovensko 3:1. Nejslabší tým skupiny Malta sice v minulosti už český celek několikrát potrápil, například bezbrankovou remízou v kvalifikaci o MS 2002, ale za poslední tři roky vyhrál jediné utkání.

Česká výprava měla přání vyhnout se Francii a úřadujícím mistrům světa a Evropy Španělům. A právě tyto dva celky se spolu utkají ve skupině I, která má jako jediná jen pět účastníků. Těžká bude i skupina H, kde se potkají Anglie, Černá Hora a pořadatelé nejbližšího mistrovství Evropy Ukrajina a Polsko. Naopak papírově lehčí skupinu má Slovensko, které z prvního koše dostalo Řeky a ze třetího Bosnu.

Autoři: ,

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!