130 let

Americké fotbalistky se radují s trofejí pro mistryně světa. | foto: Reuters

Rozhádaly se s Trumpem, pobouřily hrdé Brity a teď fotbalistky USA slaví titul mistryň světa

Sport
  •   19:00
lyon - Americké fotbalistky počtvrté vyhrály mistrovství světa. Obhájkyně titulu v dnešním finále v Lyonu díky penaltě Megan Rapinoeové a gólu Rose Lavelleové porazily 2:0 Nizozemsko a navázaly na triumfy z let 1991, 1999 a 2015.

Muži si při oslavách sahají do rozkroku, my bychom měly být pokorné? Směšné, tvrdí americká fotbalistka

Hned na úvod šampionátu se mluvilo o tom, zda by se měly, či neměly omluvit za třináct gólů do sítě Thajek, které podle některých expertů prý neuctivě zesměšnily.

Pak se zase mluvilo o tom, jak kapitánka Megan Rapinoeová promluvila o tom, že by nepřijala pozvání Donalda Trumpa přijít do Bílého domu ve Washingtonu k tradičnímu přijetí hlavou státu USA.

„Do zas... Bílého domu nepůjdu,“ uvedla Rapinoeová na Twitteru.

Trump jí vzkázal, ať nejprve něco vyhraje a pak něco komentuje. A ona to splnila. Ve finále vstřelila vítězný gól, navíc byla vyhlášena nejlepší hráčkou turnaje.

Alex Morganová to zase po semifinále s Anglií schytala za to, že gestem pití čaje po svém vítězném gólů zesměšnila všechny Brity.

Kelley O’Haraová se raduje z titulu mistryň světa.
Kapitánka USA Megan Rapinoeová se raduje z proměněného pokutového kopu.

Nizozemské evropské šampionky dokázaly držet s favoritkami krok hodinu. Pak ale rozhodčí po poradě s videem nařídila za faul Van der Gragtové na Morganovou a pokutový kop proměnila Rapinoeová. 

Americká kapitánka se spolu s Morganovou a Angličankou Ellen Whiteovou staly se šesti góly nejlepšími střelkyněmi turnaje.

Druhou branku přidaly hráčky USA v 69. minutě, kdy Lavelleová zakončila individuální akci přesnou střelou k tyči.

Američanky si čtvrtým titulem upevnily pozici nejúspěšnějšího týmu v historii šampionátů, zatímco Nizozemky při druhé účasti na mistrovství zaznamenaly nejlepší výsledek. Před čtyřmi lety skončily v osmifinále.

Autoři: lar, ČTK