Sobota 30. března 2024, svátek má Arnošt
130 let

Lidovky.cz

Rozhodčí chybují. Kovařík si nezapíská čtyři zápasy

Sport

  20:25
PRAHA - Komise rozhodčích Fotbalové asociace omezila sudímu Liboru Kovaříkovi delegaci na čtyři utkání za špatný výkon v zápase 19. kola první ligy Sparta - Plzeň (1:3). Čtyři duely si nezapískají ani Radek Příhoda kvůli chybám v sobotním souboji Slovácka s Bohemians 1905 a Miroslav Zelinka. Celkem komise zastavila na dnešním zasedání činnost hned osmi arbitrům.

Sparta Praha - Viktoria Plzeň. Pavel Horváth z Plzně (vlevo) a Leonard Kweuke ze Sparty. Rozhodčí Libor Kovařík je v pozadí foto: ČTK

Kovařík, který jako čtvrtý sudí dnes rozhoduje duel Evropské ligy mezi Hannoverem a Lutychem, udělal na Spartě podle komise dvě závažné chyby. Nevyloučil domácího Tomáše Zápotočného za surový faul na plzeňského Daniela Koláře a pak nesprávně odpískal penaltu poté, co hostující Václav Pilař přifilmoval pád v pokutovém území.

"Celkově rozhodčí podal špatný výkon," řekla po zasedání šéfka komise rozhodčích Dagmar Damková. Připustila, že souboj Pilaře s domácím Jiřím Jarošíkem, který se reprezentačního záložníka podle opakovaných záběrů nedotkl, byl těžký na posouzení.

"Zaplaťpánbůh, že z té penalty nepadl gól a nemluví se o ovlivnění výsledku," řekla Damková s tím, že hlavním důkazem, že Pilař pád opravdu přihrál, je to, že nepřirozeně zvedl ruce. "Když zakopnete, nebo vám někdo podrazí nohy, ruce dáte spíš reflexivně pod sebe. Pilařův pád byl prostě nepřirozený," uvedla Damková. Ve stejném duelu chybovali také asistenti Patrik Filípek a Jiří Jiřík, komise jim za špatnou spolupráci s hlavním rozhodčím omezila delegaci na jedno utkání.

Damkovou vysoký počet chyb vůbec netěší

Čtyři zápasy si stejně jako Kovařík nezapískají Zelinka s Příhodou. Prvně jmenovanému komise sečetla nedostatky ve dvou duelech - jako čtvrtý rozhodčí špatně spolupracoval s kolegy v zápase Sparty s Plzní a o víkendu chybně nevyloučil českobudějovického brankáře Michala Daňka, který fauloval ostravského Václava Svěrkoše. Zápas skončil remízou 1:1.

Příhodovi se nevydařil sobotní duel v Uherském Hradišti, kde v první půli špatně nařídil penaltu proti hostujícím Bohemians 1905. Domácí záložník Ladislav Volešák totiž svůj pád v šestnáctce přifilmoval a za simulování je předvolán k disciplinární komisi. Navíc Příhoda nepřesně uděloval karty. Domácí i díky proměněné penaltě zvítězili 3:2.

Zapojte se do diskuze! Nově přes SMS

Za duel mezi Ostravou a Českými Budějovicemi pyká také čtvrtý rozhodčí Radek Matějek, který měl podle komise za nepřiměřené chování vykázat hostující funkcionáře na tribunu. Kvůli tomu má zastavenou činnost na tři zápasy. "Chceme tím dát signál, že čtvrtý rozhodčí tam není jen na výletě. Měl by to mít pod kontrolou," řekla Damková.

V druhé lize se dopustili chyb Jiří Jech a Petr Ardeleánu. Oba v uplynulém kole měli vylučovat, komise jim proto omezila delegaci na jedno utkání. Damkovou vysoký počet chyb netěší. "Věřím, že rozhodčí snad konečně začnou chápat, že to myslíme vážně a že si neděláme srandu. Bojují o svoji budoucnost, po třicátém kole přijde zúčtování," dodala Damková. pha ura

Autor:

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!