Pátek 19. dubna 2024, svátek má Rostislav
130 let

Lidovky.cz

Rozhodčí? To je u žen dlouhodobý problém

Sport

  15:00
PRAHA - Skvělá atmosféra, velká dramata i turnaj plný překvapení. Přesně tak se zatím ukazuje světový fotbalový šampionát žen v Německu. Jen chyby rozhodčích mu ubírají na kreditu. „Některé z nich jsou opravdu fatální,“ přiznává Pavlína Ščasná, nejlepší česká fotbalistka posledních let.

Nejúspěšnější česká fotbalistka Pavlína Ščasná foto: GETPHOTO.CZ

Dlouho jste v Německu hrála. Jak se projeví na zájmu fanoušků fakt, že domácí výběr na šampionátu skončil už ve čtvrtfinále s Japonskem?
Na samotný šampionát už to vliv mít nebude. Zklamání je to sice obrovské, u televizí asi tolik lidí nezůstane, ale stadiony jsou už na semifinále i finále vyprodané. Doufám, že atmosféra bude pořád skvělá. Turnaj je plný překvapení, ale doufám, že Švédky a Američanky se nakonec utkají ve finále. Kádry na to mají určitě nejlepší.

Přesto to musí být obrovské zklamání. Každý v Německu věřil ve třetí titul v řadě.
Překvapení je to obrovské. Němky patřily mezi favoritky, ostatně jako na každém velkém turnaji. Zklamání je to to větší, že se neprobojovaly ani na olympijské hry. Ale je to jen signál, že se ženská světová špička vyrovnává, a to je určitě dobře. Snad to ženský fotbal posune dál.

Němci jsou schopni v mužském fotbale po neúspěchu přebudovat celý tým. Bude to podobné i mezi ženami?
Těžko říct. Jsem sama zvědavá, jak to s německým fotbalem zahýbá. S generační výměnou začali už v minulých letech. Přišlo mnoho mladých hráček, které doposud nedostávaly tolik příležitostí, naopak některé stálice měly po turnaji skončit. Ty mladší ještě asi nebyly připravené táhnout tým. Za čtyři roky ale budou opět výborné.

Vypadla i Brazílie s nejlepší hráčkou světa Martou. Čím to, že tato fotbalu zaslíbená země na titul stále čeká?
Mají opravdu velmi kvalitní tým, ale občas doplácí na problémy s disciplínou. Na zápase s Američankami jsem se byla podívat osobně. Byly úspěchu opravdu hodně blízko, tady to bylo spíš o štěstí.

Utkání poznamenaly i chyby rozhodčích, což je bohužel problém celého šampionátu...
Ano. Těch chyb je opravdu hodně. Celkově je s ženskými rozhodčími dlouhodobá nespokojenost. V utkání Brazilek s Američankami ta rozhodčí zpočátku pískala ještě dobře, pak ale pod tlakem důležitosti střetnutí dělala chyby. Ona i asistentky. To by se stávat nemělo. Snad v semifinále nebo ve finále dostane příležitost naše Dagmar Damková, která patří mezi nejlepší na světě.

Proč tedy nepískají i muži?
V ligových soutěžích se občas objevují. Ale protože ženy nemají tolik příležitostí v mužském fotbale, dostávají je tady. Snad se ale bude zvyšovat i počet ženských rozhodčích a jejich kvalita. Některé chyby jsou opravdu fatální, jako třeba přehlédnutí ruky v zápase Australanek s Rovníkovou Guineou, kde hráčka chytla balon do rukou, ale penalta se nepískala. Ženský fotbal se rapidně zrychluje a chyby dělají všichni rozhodčí – muži i ženy. Ale chyb by mělo být méně a také by rozhodčí neměly tolik podléhat atmosféře. Chybí jim zkušenosti.

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!