Čtvrtek 25. dubna 2024, svátek má Marek
130 let

Lidovky.cz

Rozhodčí Zejda neuspěl s ústavní stížností kvůli libereckému případu

Sport

  10:52
BRNO - Bývalý fotbalový sudí Václav Zejda neuspěl s ústavní stížností. Napadl v ní rozhodnutí Nejvyššího soudu (NS) z letošního května, podle kterého liberecký soud porušil zákon ve prospěch Zejdy a dalších podezřelých v kauze údajné korupce kolem prvoligového Slovanu Liberec.
Rozhodčí (ilustrační foto)

Rozhodčí (ilustrační foto) foto: MICHAELA REHLEReuters

Verdikt Nejvyššího soudu měl pouze akademický význam, Zejda ale přesto tvrdí, že zasáhl do jeho základních práv. Podle Ústavního soudu je stížnost neopodstatněná.

Sudí Zejda, klubový funkcionář František Mysliveček a delegát Christos Čanaklis byli libereckým soudem pravomocně zproštěni obžaloby z korupce.

Bývalý ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil to považoval za chybu a podal kvůli tomu k Nejvyššímu soudu stížnost pro porušení zákona. Nejvyšší soud potvrdil, že liberecký soud skutečně nepostupoval správně. Podle zákona ale nelze na základě ministerské stížnosti přitížit obžalovanému. Proto zůstalo rozhodnutí o zproštění obžaloby v platnosti.

Zejda přesto napadl rozhodnutí Nejvyššího soudu stížností. Soudkyně zpravodajka Ivana Janů ale nenašla důvod k zásahu. Akademický výrok totiž nemohl zasáhnout do práv Zejdy. "Rozsudek Nejvyššího soudu působí toliko prospektivně a může představovat do budoucna pouze vodítko pro výklad jednoduchého práva obecnými soudy. V žádném případě nemohl zhoršit právní postavení stěžovatele," stojí v odůvodnění. Zejdův právník Karol Hrádela již dříve uvedl, že podá stížnost k Evropskému soudu pro lidská práva ve Štrasburku.

Korupce se údajně objevila kolem zápasu první ligy mezi Libercem a Zlínem na jaře 2004. Obžaloba považovala za klíčový důkaz policejní odposlechy.

Právě ty byly hlavním důkazem proti sudím a funkcionářům v celé úplatkářské aféře v českém fotbale. Všechny soudy je uznávaly jako důkazy. Jen liberecký soud uvedl, že záznamy hovorů vznikly nezákonně, a proto trojici mužů zprostil obžaloby. Podle Nejvyššího soudu však byly odposlechy zákonné a liberečtí soudci je měli využít.

V jiném případě, který řešily soudy na Moravě, byl Zejda pravomocně odsouzen. Za podíl na korupci kolem opavského a vítkovického klubu dostal sedmiměsíční trest s dvouletou zkušební dobou a pokutu 130.000 korun. I v této kauze Ústavní soud jeho stížnost odmítl.

Ministerské stížnosti pro porušení zákona nemohou nikomu přitížit od změny trestního řádu, kterou si vynutil nález Ústavního soudu z roku 2001. Soudci tehdy v nálezu uvedli, že stížnost podávaná v neprospěch obviněného je "reliktem sovětských stalinských právních institutů, přebíraných do československého práva v době totalitního státu".

Autor: