Úterý 23. dubna 2024, svátek má Vojtěch
130 let

Lidovky.cz

Rozhodla zranění a nedisciplinovanost

Sport

  19:51
HAMBURK - Nedisciplinovanost hráčů a zranění klíčových opor jsou pro trenéra Karla Brücknera dvě hlavní příčiny neúspěchu českých fotbalistů na mistrovství světa. Tým dnes přišel o šanci na postup a vrací se domů.
Český kouč připomněl řadu vynucených absencích a nedisciplinovanost, kterou předvedli někteří fotbalisté během šampionátu. Nejlépe se podle něj prezentovali v Německu záložníci Pavel Nedvěd a Tomáš Rosický.

Za dnešní výkon tým jako celek pochválil, ale své si asi od něj vyslechl Jan Polák, který se nechal zbytečně vyloučit. "V deseti se dá výsledek udržet, ale otáčet utkání proti Italům? To neumím. Za hloupost se prostě platí," zlobil se kouč.

Podle Brücknera se v plné nahotě prokázaly velké ztráty, které tým provázely během turnaje. "Chyběli nám čtyři elitní útočníci, navíc dnes nemohl hrát kvůli zranění Galásek, nemohl nastoupit ani Ujfaluši, ztratili jsme výškovou převahu," vypočítal všechny absence.

Nedisciplinovanost prý během turnaje srážela tým více, než by se dalo očekávat. "Fauly, penalty, zbytečné trestné kopy, to se musí někde projevit," pokračoval kouč v kritice stylu některých hráčů, kteří start na velkém turnaji nezvládli. Už v utkání s Ghanou byl vyloučen Ujfaluši, dnes ho následoval Polák.

Italové si dnes naopak počínali podle Brücknera velmi rutinovaně. "Chybu neudělají. Počkají si na chybu soupeře, pak dají gól a vůbec nezáleží na tom, jak zápas vypadá," složil trenér poklonu soupeři, který prý ale nebyl výrazně lepší.

"Chvílemi jsme byli lepší my, ale jejich hra byla odměněna výhrou a já soupeři mohu jen gratulovat," prohlásil Brückner.

Dnešní vyřazení podle něho ještě neznamená automatický konec kariéry třicetiletých hráčů. "To je otázka pro samotné hráče, ale já si myslím, že někteří zde ještě dokázali prodat dobré výkony. Takový Koller sice jen poločas do svého zranění, ale nevidím důvod, aby končil. A Nedvěd? Ten patřil s Rosickým k nejlepším hráčům na šampionátu," řekl Brückner.

Jemu samotnému dnešní prohrou smlouva vypršela a o pokračování se ještě bude jednat.
I Marcello Lippi prohlásil, že Češi nebyli horším týmem, také on považoval za klíčový okamžik vyloučení. "Když jeden z vyrovnaných týmů jako dnes dostane gól a pak musí dotahovat v deseti, musí se ve hře hodně změnit. Branka nás postavila na nohy a vyloučení Čechy hodně zlomilo," řekl Lippi a pochvaloval si, že se jeho svěřenci vyhnou Brazílii.

"Předně jsme museli bojovat o postup, ale skutečně jsme mysleli současně i na to, abychom se s Brazílií nepotkali. Alespoň zatím," řekl italský kouč a vysvětlil i nečekané střídání Nesty.
"Natáhl si břišní sval a protože se mu obnovilo patnáct dnů staré zranění, musíme teď dát při jeho léčbě pozor. Mohl bych říci, že tam Materazzi šel s úkolem dát gól, ale tak to
samozřejmě nebylo," řekl Lippi. Každá tisková konference Italů na turnaji končí otázkami na vyšetřování korupční aféry v italském klubovém fotbale a ani dnešek nebyl výjimkou.

"Ve vyšetřování nedošlo k ničemu novému, co by hráče mohlo dostávat pod větší tlak. Jediný tlak před dnešním zápasem pramenil z toho, že nás prohra může poslat domů," řekl Lippi. Na domácí problémy prý jeho svěřenci nemyslí.

"Nebo jste snad viděli hráče, jehož výkon by to ovlivnilo?" uzavřel své vystoupení řečnickou otázkou Lippi.
Autoři: ,

Svatý grál na suchou kůží na nohou. Přečtěte si, co vám pomůže!
Svatý grál na suchou kůží na nohou. Přečtěte si, co vám pomůže!

30 uživatelů eMimina mělo možnost otestovat krém na nohy od Manufaktury z kolekce Louka. Pomohl vám na suchou a hrubou pokožku chodidel? Přečtěte...