130 let

Zleva Kornel Saláta ze Slovenska, český reprezentant Václav Kadlec a Martin Škrtel ze Slovenska. | foto: ČTK

Rozhovor

Čechy zastavil i důrazný stoper. Moje tvrdost vyplynula ze hry, řekl Škrtel

Sport
  •   13:21
ŽILINA (Od našeho zpravodaje) - Ze zápasu ještě neuběhly ani dvě minuty a on už měl po ostrém skluzu ušpiněné trenýrky. Kapitán slovenské fotbalové reprezentace Martin Škrtel dal v zápase s Českem soupeřům rychle najevo, že přes něj to nepůjde.

Před poločasem tvrdě zastavil Kadlece a rozhodčí musel tasit žlutou kartu, po pauze už ho trenér Kozák pošetřil. A tak stoper Liverpoolu jen zpovzdálí sledoval, jak Duda jediným gólem vystřelil Slovensku vítězství: třetí v desátém vzájemném utkání.

Porazit Čechy má pro Slováky asi stále zvláštní význam, ne?
Každé vítězství potěší. Zápasy s Českem mají navíc vždycky náboj, i když je to jen příprava. Jsme rádi, že jsme dvojzápas zakončili výhrou.

Pořád je cítit rivalita?
Myslím, že ano, každý si to uvědomuje. Všichni jsme do toho dali všechno, abychom uhráli dobrý výsledek.

Vy jste zápas bral zřejmě hodně vážně: ve druhé minutě jste hned zkoušel zastrašit Necida ostrým skluzem, pak jste za faul na Kadlece viděl žlutou kartu. Chtěl jste si zjednat respekt?
Ne, to vyplynulo ze hry. Byly to souboje, do kterých jsem šel s plným nasazením jako vždycky. Je to příprava, ale oba týmy to berou s prestiží.

Přípravné fotbalové utkání Slovensko - ČR 31. března v Žilině. Zleva Vladimír...
Zleva Marek Hamšík ze Slovenska, český reprezentant Adam Hloušek a Róbert Mak...

Nejen v českém týmu, ale i ve vašem nastoupilo několik hráčů, kteří předtím tolik šancí nedostali. Jak se vám výkony „nových“ spoluhráčů líbily?
Myslím, že zamotali trenérovi hlavu, protože patřili k nejlepším na hřišti. To ukazuje sílu kolektivu. Není to o jedenácti hráčích, ale o třiadvaceti.

Není škoda, že teď budete mít zase delší pauzu, než bude kvalifikace pokračovat?
Bohužel, taková jsou pravidla. Máme za sebou úspěšný dvojzápas a už teď se všichni těšíme na kvalifikační zápas v Makedonii.

Pomáhají vám i diváci? V Žilině vytvořili pěknou atmosféru...
Každému se hraje lépe, když je stadion plný a atmosféra je dobrá. Teď to tak je, my si to užíváme a věříme, že to tak vydrží co nejdéle.

Prožíváte teď v reprezentaci nejúspěšnější období?
Myslím, že ano. Daří se nám, držíme dlouho sérii bez porážky. Snad to tak vydrží co nejdéle a cíl, který jsme si dali, splníme.

Autor: