Úterý 19. března 2024, svátek má Josef
130 let

Lidovky.cz

Nebylo co řešit, říká Ščasný o nabídce Sparty. Mužstvo má dovést k titulu

Sport

  11:30
PRAHA - Fotbalovou Spartu už vede nový trenér. Zdeněk Ščasný ve čtvrtek krátce po desáté hodině dorazil do tiskového centra, usedl za pult s mikrofony a zhruba čtvrt hodiny odpovídal novinářům na otázky. Na Letnou se vrátil po šestnácti letech a dostal jasný úkol: dovést tým k mistrovskému titulu.

Zdeněk Ščasný na tiskové konferenci na Letné. foto: ČTK

Čekal jste, že se ještě někdy do Sparty vrátíte?
Upřímně, moc jsem tomu nevěřil. I když jsem samozřejmě sledoval spekulace a dostávaly se ke mně různé zprávy. Zpráva o zájmu Sparty mě zastihla ve středu, pak už to bylo hodně rychlé.

Rozmýšlel jste se, jestli nabídku vezmete?
O rozmýšlení nemohla být řeč. Už dřív jsem do Sparty mohl jít, nedopadlo to a trochu jsem toho litoval. Proto teď nebylo co řešit.

Nejisté výkony mají svoji oběť. Trenér Lavička končí u fotbalistů Sparty

Před šestnácti lety jste nekončil v dobrém. Vybavil jste si teď znovu, co jste tehdy prožíval?
Na to už jsem si absolutně nevzpomněl. Tehdy jsme udělali titul, přišel nový majitel, který měl jiné představy o složení realizačního týmu. Zatrpklost a hořkost ve mně tehdy byla, ale už je to opravdu dávno.

Jaký máte pro zbývajících sedm kol úkol?
Něco už proběhlo ve vyjádření Sparty, já to nebudu nijak vysvětlovat ani dementovat. Úkol je jasný, zkusit se porvat o titul. Těžko vám někdo řekne: chceme být pátí. Zvlášť když nepřicházím v době, kdy Sparta je v krizi, kdy se výsledkově trápí.

Co tedy na její hře plánujete změnit?
Je mi naprosto jasné, že těžko budu něco otáčet, obracet. Mužstvo má svou kvalitu, Sparta tři roky budovala herní systém. Kdybych cokoli překopával, byl bych blázen a šel bych sám proti sobě. Budu jen chtít, aby se tým postupně herně vrátil tam, kde býval.

Co to přesně znamená?
Nechci to specifikovat, ale řeknu jeden příměr: Když jsem dřív vedl tým proti Spartě, mohli jsme vést 2:0, ale pořád tam byla pravděpodobnost, že Sparta zápas otočí - taková síla z ní šla. To myslím, že dneska tak úplně neplatí. Musím se pokusit o to, aby se to změnilo.

Zdeněk Ščasný na tiskové konferenci na Letné.
Zdeněk Ščasný, který nahradil odvolaného Vítězslava Lavičku ve funkci trenéra...

Smlouvu máte jen do konce sezony. Co se může dít potom?
Možnosti jsou dvě. Buď budu pokračovat, nebo skončím. Tak to je, taková je dohoda. Nechtěl bych to dál rozebírat. Otázka je jen to, jestli se mi podaří Spartě pomoct a nakopnout ji. Nespekuloval jsem, jestli tu budu sedm zápasů nebo tři roky.

Je ale jasné, že byste asi chtěl zůstat déle.
Samozřejmě, asi bych nechtěl v červenci sedět znovu na rybách. Nechci sem jít na sedm zápasů, ale takový je fotbal. Můžeme být první, nebo třeba druzí a hra bude výborná... Ale také se nám třeba nebude dařit a skončím. Je to výzva, stejně jako byly předtím Teplice, kde se hrálo o záchranu.

Autor: