Čtvrtek 25. dubna 2024, svátek má Marek
130 let

Lidovky.cz

'Rozvraceči' ustáli zlobu kolegů

Sport

  8:00
V nejvyšších kruzích českého fotbalu zuří bouře. Včera se ozvaly další hromy, budou před blížící se volbou nového předsedy následovat také blesky? Zástupci ligových klubů na mimořádném shromáždění odsoudili jednání dvou svých členů – šéfa Českých Budějovic Karla Poborského a plzeňského bosse Tomáše Paclíka. Návrh na jejich rezignaci ale neprošel. Ani bojkot soutěže prý zatím nehrozí.

Dušan Svoboda foto: ČTK

Křehké příměří ve vedení asociace definitivně skončilo po pondělním zasedání výkonného výboru. Tam Paclík požádal o odvolání komise rozhodčích, léta vedené Luďkem Macelou. Návrh prošel poměrem 8:4. Byla to rychlá akce, o níž se později odpoledne jako poslední dozvěděla Dagmar Damková. Bývalá úspěšná sudí a členka komise rozhodčích UEFA přitom přebírá Macelovo místo.

Pro změnu hlasoval kromě Paclíka také Poborský, který je rovněž jedním ze čtyř zástupců profesionálních klubů ve výkonném výboru. Oba „rozvraceči“ se teď ocitli v nemilosti kolegů, protože s nimi záměr dopředu nekonzultovali. „Nevadí nám, že Damková sestaví novou komisi. Jde hlavně o princip. Nebyl brán zřetel na názor klubů,“ zlobil se místopředseda svazu Dušan Svoboda.

Proto svolal neplánované zasedání představitelů ligy, jimž šéfuje. A vypukla bouřlivá debata. „Šlo o zřejmě nejemotivnější jednání od dob Jiřího Kubíčka,“ připomněl někdejšího kontroverzního funkcionáře Olomouce.

Shromáždění pak hlasovalo v několika bodech. Nesouhlas s iniciativou Poborského a Paclíka projevila většina. Pro návrh, aby se vzdali křesel ve výkonném výboru, se ale dostatečný počet zvednutých rukou nenašel.

Součást boje o post předsedy

"Sami s abdikací nepřišli. Argumentovali tím, že svým postupem neporušili stanovy. Pan Paclík jisté pochybení přiznal a slíbil, že se příště zachová jinak,“ vyprávěl Svoboda, který naopak věří v porušení práv. Jenže současné stanovy se dají vyložit dvojím způsobem, a pravdu tak mohou mít obě strany. „Což je největší problém,“ uznal Svoboda. Proto ho shromáždění pověřilo, aby pro fotbalovou asociaci vypracoval smlouvu, která posílí autonomii profesionálních klubů.

Šeptá se, že rozpuštění komise rozhodčích je týden před volbou nového šéfa českého fotbalu součástí mocenských bojů. Nahrává totiž místopředsedovi Jindřichu Rajchlovi, který si na místo uvolněné Ivanem Haškem dělá zálusk a podporují ho právě Paclík s Poborským nebo třeba pražská Dukla.

Opozici má zase za svou další kandidát na nejvyšší post – jablonecký Miroslav Pelta. „Komise rozhodčích je jedna z nejsilnějších komisí. Vždycky to tak bylo. Když se ustavuje nová, zbytečně se otevírá prostor pro spekulace,“ vysvětlil Svoboda, další Peltův zastánce. Rajchlovi údajně vadila nekoncepčnost Macelovy komise při nasazování sudích do mezinárodní listiny. Podle Svobody však dosud nikdy výkonný výbor neuvažoval, že by ji odvolal. „Objevovala se kritika a určité výhrady. Ale zatím nikdy nepadlo, že by se měla rozpustit,“ vzpomněl si třetí místopředseda.

Celá situace bude mít možná ještě dohru. Kluby se po neúspěšném hlasování sice neobrátí na odvolací a revizní komisi jako celek, ale to mohou klidně udělat i jednotlivci. Naštvaných se našlo dost. Vždyť nesouhlas přišli osobně projevit i dva muži, kteří se na veřejnosti objevují zřídka, šéf pražské Sparty Daniel Křetinský a nový majitel konkurenční Slavie Aleš Řebíček.

Svatý grál na suchou kůží na nohou. Přečtěte si, co vám pomůže!
Svatý grál na suchou kůží na nohou. Přečtěte si, co vám pomůže!

30 uživatelů eMimina mělo možnost otestovat krém na nohy od Manufaktury z kolekce Louka. Pomohl vám na suchou a hrubou pokožku chodidel? Přečtěte...