Pátek 29. března 2024, svátek má Taťána
130 let

Lidovky.cz

Rusko bez Putina, volba pořadatele MS bude i přes korupční skandály

Sport

  13:00
CURYCH/PRAHA - Dlouhé přípravy, lobbování a inspekční prohlídky vyvrcholí dnes odpoledne ve švýcarském Curychu, kde výkonný výbor mezinárodní fotbalové federace FIFA vybere poprvé ve své historii pořadatele hned dvou mistrovství světa najednou.

Vladimir Putin. foto: ČTK

O šampionát v roce 2018 se ucházejí výhradně evropské země Rusko, Anglie, Nizozemsko ve spolupráci s Belgií a Španělsko společně s Portugalskem. O MS 2022 zase usilují Spojené státy, Katar, Austrálie, Japonsko a Jižní Korea.

Odložit volbu? Nemožné, říká Hašek

Předseda fotbalového svazu Ivan Hašek (47) strávil část své trenérské kariéry ve světě arabských šejků, a proto by rád viděl světový šampionát v Kataru. "Pro fanoušky by to byl netradiční zážitek," míní bývalý kouč dubajského Al-Ahli.

* LN Kde byste rád viděl světový šampionát za osm let?
Kdybych měl možnost volit, tak buď Rusko, nebo Anglie. V Nizozemsku a Belgii bylo nedávno mistrovství Evropy, to samé platí pro Portugalsko, Španělé sice čekají od roku 1982, ale i to je méně než kolébka fotbalu Anglie. Nakonec bych se ale asi přiklonil k Rusku. Za to, jak se snaží fotbal dělat, a je to velká země, která na pořadatelství stále čeká.

* LN A o čtyři roky později?
Tady bych asi volil mezi Katarem a Austrálií. U ostatních také platí, že pořádali světový šampionát nedávno. Jelikož jsem v Kataru několikrát byl a arabské poměry mi nejsou cizí, tak vím, že by to bylo špičkově zorganizované mistrovství světa se stadiony, které by byly ozdobou.

* LN Katar je velmi specifický. V době mistrovství světa by tam byly vysoké teploty, a proto slibují klimatizovat stadiony...
Já jsem to zažil i na vlastní kůži. Bylo šestatřicet stupňů a já byl na tribuně úplně zpocený. Ale na hřišti se hrálo ve slušném tempu. Ptal jsem se na to místních hráčů a oni říkali, že na hřišti bylo kolem šestadvaceti sedmadvaceti stupňů, protože je dole klimatizace. Pro diváky to moc komfortní nebylo, ale na šampionát by byl určitě luxus i pro ně. Na druhou stranu by se muselo trénovat pouze na hlavních stadionech s klimatizací. V létě je tam opravdu velké vedro. Lidé tam žijí v obchodních centrech a klimatizovaných místnostech. Venku se nedá moc být.

* LN Mají Češi nějakou možnost ovlivnit volbu?
Nemají. Vůbec nerozhodujeme, nemáme člena výkonného výboru ani exekutivy FIFA. Tady opravdu nemáme nejmenší šanci.

* LN Volbu provází skandály se zkorumpovanými delegáty. Jak moc to kazí image fotbalu ve světě?
Určitá podezření se prokázala, a proto byla okamžitě zastavena činnost některým členům. To samé bych si koneckonců představoval i u nás. V případě porušení etického kodexu by mu mohl výkonný výbor okamžitě zastavit činnost. Je to jediná správná cesta.

* LN Transparency International dokonce vyzvala FIFA, aby odložila volbu. Je to vůbec možné?
Ta volba se musí uskutečnit. Pořadatelské země musí už rychle na mistrovství světa pracovat, aby se podařila organizace co nejlépe. Samozřejmě ale teď jsou všichni pod obrovským drobnohledem. Snad už se nic jiného nestane.
(Ondřej Suchan)

Právě z těchto zemí vyberou nejvyšší představitelé FIFA, mezi něž patří i legenda a současný předseda UEFA Michel Platini nebo Franz Beckenbauer, organizátory nejprestižnějšího fotbalového turnaje.

Místo původních 24 bude pořadatele, který musí být zvolen ve čtyřech kolech nadpoloviční většinou, vybírat o dva členy méně. Nigerijec Amos Adamu a Reynald Temarii z Tahiti nemohou volit kvůli korupci. Investigativní reportéři britského deníku Sunday Times je totiž usvědčili z úplatnosti.

"Důvěryhodnost a bezúhonnost FIFA byla v posledních týdnech velmi poškozena," stálo v úterním prohlášení protikorupční organizace Transparency International, která mezinárodní federaci marně vyzvala, aby hlasování odložila.

Aby toho nebylo málo, televizní stanice BBC obvinila z přijímání úplatku v letech 1989 až 1999 další tři představitele FIFA, kteří měli při výběru marketingového partnera hlasovat pro dnes už zkrachovalou společnost ISL.

Klokan, který ukradne trofej
Přes to všechno se dnešní volba uskuteční. Favoritem na pořádání mistrovství světa v roce 2018 je Rusko. Jeho šance ale včera klesly, protože se ve Švýcarsku neukáže nepostradatelná opora jeho kandidatury Vladimir Putin. "Nakonec jsem se rozhodl, že nepojedu. Nechci na hlasující vytvářet tlaky zvenčí," přiznal.

Nepřítomnost ruského premiéra může hodně pomoci konkurenční Anglii. Tu zase podporuje Sebastian Coe. Politik a bývalý úspěšný atlet, který silným řečnickým projevem získala pro Londýn letní olympijské hry v roce 2012. "Mnohé se rozhodne na poslední chvíli. Trocha emocí, dobrá prezentace a čisté poselství mohou kandidaturu zlomit ve váš prospěch," přiznal Coe, že se před hlasováním dají získat klíčové body.

Zástupci jednotlivých zemí se totiž setkají s hlasujícími, budou jim prezentovat své nabídky a snažit se je přesvědčit, že šampionát v jejich podání bude ten nejlepší. "V tuto chvíli nejednáme pouze s institucemi, jednáme i s lidskými bytostmi. Mají své představy a nápady, které třeba v oficiálních dokumentech nenajdete," připustil šéf FIFA Sepp Blatter. V tomto ohledu je velmi originální Austrálie, která je favoritem na pořádání šampionátu v roce 2022.

Do své prezentace zahrnula kreslený příběh klokana, který se vloupe do sídla FIFA, ukradne trofej pro mistra světa a pak s ní obchází nejhezčí stadiony v zemi. "Austrálie o pořadatelství velmi stojí. Infrastruktura je zde na vysoké úrovni a vše potřebné by jistě dobudovali," vyprávěl pro ČTK český kouč FC Sydney Vítězslav Lavička.

Katar, kde bývají až čtyřicetistupňová vedra, zase slíbil, že zabuduje ve všech stadionech klimatizaci na solární energii, aby fotbalisté hráli v ideálních klimatických podmínkách 27 stupňů Celsia.

ZEMĚ, KTERÉ BOJUJÍ O MOŽNOST POŘÁDAT MISTROVSTVÍ SVĚTA VE FOTBALE

Výkonný výbor federace FIFA se dnes sejde ve švýcarském Curychu, aby zvolil pořadatelské země, které budou hostit fotbalová mistrovství světa v letech 2018 a 2022. LN pro vás připravily profily všech devíti kandidátů doplněné kurzy na vítězství podle sázkové kanceláře Tipsport.

MS 2018

RUSKO
Žebříček FIFA: 6. místo
Pořadatelství MS: nikdy
Vedoucí delegace: vicepremiér Igor Šuvalov
Výhody: MS se nikdy nekonalo ve východní Evropě
Nevýhody: Do Curychu nakonec nepřijede velká opora ruské kandidatury - premiér VladimIr Putin k
Kurz: 2:1 (favorit)

ANGLIE
Žebříček FIFA: 13. místo
Pořadatelství MS: 1966
Vedoucí delegace: princ William a premiér David Cameron
Výhody: Premier League má na světě největší reputaci, k dispozici jsou vhodné stadiony s dobrou infrastrukturou
Nevýhody: Britský list Sunday Times ůdajně odhalil, že ztrácí důležité hlasy mezi členy výkonného výboru FIFA
Kurz: 2,8:1

PORTUGALSKO/ŠPANĚLSKO 
Žebříček FIFA: 8./1. místo
Pořadatelství MS: nikdy/1982
Vedoucí delegace: premiéři zemí, kapitán španělských mistrů světa Iker Casillas v¨
Výhody: Španělsko má v současnosti nejsilnější národní tým, Portugalsko není o mnoho pozadu, proto doufají, že spojením sil jejich šance vzrostou
Nevýhody: Prezident FIFA Sepp Blatter nemá pořadatelství dvou zemí příliš v lásce
Kurz: 3,2:1

BELGIE/NIZOZEMSKO 
Žebříček FIFA: 62./2. místo
Pořadatelství MS: nikdy
Vedoucí delegace: premiéři zemí a nizozemské legendy Johan Cruyff a Ruud Gullit
Výhody: Propagují zelené a čisté MS a také ucelenost oblasti, což by vedlo k rychlému přesunu mezi jednotlivými stadiony
Nevýhody: Nemají příliš velkou podporu, protože nedávno společně hostili Euro 2000
Kurz: 25:1

MS 2022

AUSTRÁLIE
Žebříček FIFA: 20. místo
Pořadatelství MS: nikdy
Vedoucí delegace: supermodelka Elle MacPhersonová
Výhody: Austrálie je posedlá sportem a její lokace vyhovuje současné filozofii FIFA, která chce šampionát v nových zemích
Nevýhody: Mnoho australských stadionů nevyhovuje předepsaným normám
Kurz: 2:1 (favorit)

USA
Žebříček FIFA: 24. místo
Pořadatelství MS: 1994
Vedoucí delegace: bývalý prezident Bill Clinton a herec Morgan Freeman
Výhody: Šampionát z roku 1994 drží divácké rekordy, Američané navíc mají dost dobře připravených stadionů
Nevýhody: Země žije primárně jinými sporty než fotbalem
Kurz: 2,5:1

KATAR
Žebříček FIFA:
113. místo
Pořadatelství MS: nikdy
Vedoucí delegace: emír Hamad bin Khalifa al-Thani
Výhody: Katar značně investoval do rekonstrukce stadionů a šampionát by se poprvé konal na Středním východě
Nevýhody: Obrovská horka, která kandidát slíbil mírnit umělým ochlazováním vzduchu
Kurz: 6:1

JAPONSKO
Žebříček FIFA: 30. místo
Pořadatelství MS: 2002 (s Jižní Koreou)
Vedoucí delegace: generální ředitel společnosti Sony Howard Stringer
Výhody: Šampionát by se znovu konal v jedné z technologicky nejvyspělejších zemí světa
Nevýhody: Nedá se očekávat, že by dostalo samostatné pořadatelství tak brzy
Kurz: 12:1

JIŽNÍ KOREA
Žebříček FIFA: 39. místo pořadatelství MS: 2002 (s Japonskem)
Vedoucí delegace: premiér Kim Hwang-sik
Výhody: Fotbalová federace Jižní Koreje slíbila, že když vyhraje pořadatelství, nabídne možnou spolupráci komunistické Severní Koreji
Nevýhody: Nedá se očekávat, že by země dostala samostatné pořadatelství tak brzy
Kurz: 20:1