Pátek 19. dubna 2024, svátek má Rostislav
130 let

Lidovky.cz

Rusko se bouří a hrozí Francii sankcemi: Zatčení našich fanoušků je nepřijatelné

Sport

  17:10aktualizováno  22:10
MOSKVA - Zatčení čtyřicítky ruských fotbalových fanoušků, které francouzská policie podezřívá z účasti na násilnostech během evropského šampionátu v Marseille, je „absolutně nepřijatelné“. Řekl to dnes v parlamentu ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov. Podle něj ruské fanoušky provokují fotbaloví příznivci z jiných zemí, nad čímž „nelze zavírat oči“.

Řádění fanoušků před zápasem Rusko vs. Anglie. foto: ČTK/APReuters

Ruské ministerstvo zahraničí si zároveň dnes předvolalo francouzského velvyslance v Moskvě a pohrozilo zhoršením vztahů obou zemí. Jako příklad provokování ruských fanoušků uvedl šéf ruské diplomacie záběry, na nichž tito fanoušci dupou po ruské vlajce. Také podle něj urážejí ruské politické i sportovní vedení.

Angličané a Rusové se porvali i po konci zápasu. UEFA dá Rusům pokutu

Ministr sportu Vitalij Mutko prohlásil, že kvůli neustálým provokacím podle něj nelze vyloučit, že násilné incidenty za účasti Rusů se budou opakovat. „Ať se stane cokoli, je okamžitě jasné, že vinni jsou Rusové,“ uvedl Mutko, citovaný agenturou TASS. Ve Francii je podle něj 15 až 20 tisíc Rusů, z nichž většina se „přijela podívat na dobrý fotbal“.

Francouzský velvyslanec Jean-Maurice Ripert se na základě ruského předvolání kvůli zatčení ruských fanoušků dostavil na ruské ministerstvo zahraničí. „Bylo mu zdůrazněno, že rozněcování protiruských pocitů kolem účasti ruské reprezentace na fotbalovém mistrovství Evropy může výrazně zhoršit francouzsko-ruské vztahy,“ uvedl podle AFP ruský úřad v prohlášení.

Pět britských fanoušků musí za bitky do vězení. Do Francie nesmí dva roky jezdit

Napětí se snažil mírnit mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov. Doufá, že nedojde k dalším excesům a že úřady budou při vyšetřování násilností měřit všem stejným metrem. Disciplinární komise UEFA v úterý potrestala ruskou reprezentaci za řádění fanoušků podmíněným vyloučením z mistrovství Evropy.

Policie v úterý zadržela autobus s 43 Rusy během jejich cesty do Lille na dnešní zápas se Slovenskem. Kvůli výslechu je policisté eskortovali do Marseille, jedenáct z nich později propustili. Šest fanoušků podle informací úřadů v jihofrancouzském přístavním městě v souvislosti se sobotními výtržnostmi zatkli.

V Marseille vznikaly nepokoje mezi britskými a ruskými fanoušky už od čtvrtka. V pátek došlo ke střetu táborů obou fanoušků, jeden Brit byl vážně zraněn a v sobotu bylo při střetech zraněno 31 lidí, především Britů.

Autor: