Pátek 29. března 2024, svátek má Taťána
130 let

Lidovky.cz

S Liverpoolem nikdy nejdeš sám. Ani nikdy sám nepiješ

Sport

  12:00
PRAHA - Návštěva liverpoolských fanoušků zaměstnala obsluhu v restauracích a barech. Policisté v Praze zůstali kvůli utkání se Spartou prakticky bez práce. Stačilo zavřít oči a zaposlouchat se do slavného chorálu You’ll Never Walk Alone (Nikdy nepůjdeš sám). Na chvíli jste měli pocit, že jste se opravdu ocitli v Liverpoolu. Když jste znovu oči otevřeli, zjistili jste, že fanoušci slavného klubu si zazpívali svoji hymnu v Praze.

Fanoušci Liverpoolu v Praze. foto: Ondřej Němec, Lidové noviny

Ještě než dorazili na Letnou, kde se večer Liverpool utkal se Spartou v Evropské lize, mohli si prozpěvovat upravenou verzi slavného chorálu You’ll Never Drink Alone (Nikdy nebudeš pít sám). Kromě korzování v okolí pražských památek se totiž většina z tisícovky příznivců Liverpoolu postupně usadila v restauracích a barech.

DÁLE ČTĚTE

Třeba v ulici Ve Smečkách vedoucí z Václavského náměstí se houfovaly první skupiny z tisícovky fanoušků od časného odpoledne. Místní sportbary se na příval připravily. Už pět hodin před výkopem jste v nich našli řadu míst zaplněných. Vedle vstupních dveří jednoho z nich viselo poznávací znamení - velká fotografie Stevena Gerrarda. Další bar zase lákal fanoušky i po zápase tím, že zrušil zavírací hodinu, a vlajka se znakem FC Liverpool se objevila i v okně striptýzového kabaretu.

Slyšet od stolů byla nejen angličtina, na zápas se chystali i fanoušci Liverpoolu z Česka či Slovenska. "Koupil jsem si na Spartu radši nejlevnější permanentku za 600 korun, abych měl jistotu, že Liverpool uvidím," vyprávěl jeden z nich. Právě permanentkáři měli u pokladen přednost i slevu 40 procent na lístky, po kterých kvůli jejich vysoké ceně nakonec nebyla velká poptávka.

Fanoušci Liverpoolu v Praze.

Nikdo si nedělal těžkou hlavu z toho, že Liverpool prožívá méně úspěšnou sezonu a místo Barcelony či AC Milán hraje tentokrát jen proti českému mistrovi. To má podle jednoho z liverpoolských fanoušků Alana Beasleyho také svoje kouzlo. "V Evropské lize máte možnost vidět jiná místa než při Champions League a v Praze se nám moc líbí."

Zatímco barmani měli o práci postaráno, policisté v ulicích jen monitorovali situaci. Asi i je zaskočilo, jaký na Staroměstském náměstí panoval celý večer klid. Doby, kdy angličtí fanoušci představovali postrach pro celou Evropu, patří minulosti.

"Už několik let to neplatí. Do Česka dorazil za poslední dobu Arsenal, Manchester United či Tottenham a ani v jednom případě nedošlo k vážným problémům," potvrdil LN bezpečnostní manažer fotbalového svazu Martin Synecký. Mnohem větší starosti dnes dělají při výjezdech rowdies z Polska, Srbska či Ruska. Naopak návštěva z Liverpoolu za sebou v Česku zanechala příznivou stopu.

Autor:

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!