Čtvrtek 18. dubna 2024, svátek má Valérie
130 let

Lidovky.cz

S mladíky na španělské mistry světa: naději živí jen Hloušek

Sport

  8:30
PRAHA - Čeští reprezentanti včera odletěli do Granady a mezi nimi se ostýchavě rozhlížela i pětice mladíků – Václav Kadlec, Jan Morávek, Libor Kozák, Tomáš Vaclík a také dvaadvacetiletý Adam Hloušek, nejstarší z nich. Někteří už působí v zahraničí, ale ve světě vrcholového fotbalu se stále ještě rozkoukávají. A snad se i pomalu mění v hvězdy, jak jim bylo díky nezměrnému talentu předurčeno.

Adam Hloušek. foto: ČTK

Už teď podle slov trenéra národního týmu Michala Bílka patří mezi dvaadvacet českých opor, které odcestovaly na důležitý zápas kvalifikace Eura 2012 ve Španělsku. "Vzal jsem to nejlepší, co mám momentálně k dispozici," přiznal kouč.

Čtěte také

Známá fráze ale praví, že nastoupit může jen jedenáct hráčů na každé straně hřiště. Trenér v prestižním utkání proti mistrům světa a Evropy vsadí spíš na zkušenost, a proto se nemusí dostat na žádného z mladíků. "Všechno to jsou nadějní hráči, které chceme do mužstva postupně zapracovat," naznačil Bílek, že jejich úkolem nejspíš nebude vyběhnout v základní sestavě proti tak silnému soupeři.

Zvykají si a sbírají zkušenosti
Role neokoukaných reprezentantů je jiná. Mají si zvykat, učit se na trénincích od zkušenějších kolegů Petra Čecha, Tomáše Rosického, Milana Baroše a nasávat atmosféru srazu. I když naprostými nováčky jsou jen Kozák s Vaclíkem, všichni byli nadšeni už samotnou nominací.

Šance, že si některý z pětice mladíků zahraje proti Španělsku, je minimální

Adam Hloušek (22 let, útočník)
Klub:
Kaiserslautern (hostování ze Slavie)
Sezona: 11 zápasů / 1 gól
Reprezentace: 3 / 0
Šance na zákl. sestavu proti Španělsku: 35 %. Nejen fanoušci si pamatují, jak za Slavii v listopadu 2009 proháněl v Evropské lize obránce Valencie. I Bílek přiznal, že o využití jeho rychlosti a drzosti přemýšlí.

Libor Kozák (21 let, útočník)
Klub: Lazio Řím
Sezona: 16 zápasů / 5 gólů
Reprezentace: 0 zápasů
Šance na zákl. sestavu proti Španělsku: 10 %. Reprezentační premiéry se může dočkat alespoň jako střídající hráč proti Lichtenštejnsku, kdy Bílek sáhne k ofenzivnějšímu rozestavení než se Španělskem.

Václav Kadlec (18 let, útočník)
Klub: Sparta Praha
Sezona: 37 zápasů / 8 gólů
Reprezentace: 1 / 1
Šance na zákl. sestavu proti Španělsku: 15 %. Ve Spartě zažívá horší období, ale v reprezentaci na sebe při říjnové premiéře proti Lichtenštejnsku upozornil gólem. Proti Španělsku ho ale Bílek

využije spíš jako sedícího žolíka.

Tomáš Vaclík (21 let, brankář)
Klub:
druholigová Viktoria Žižkov
Sezona: 0 zápasů
Šance na zákl. sestavu proti Španělsku: 0 %. Do Španělska pojede v pozici týmové trojky a jeho šance, že vyběhne na hřiště, je utopická.

Jan Morávek (20 let, záložník)
Klub:
Kaiserslautern (hostování ze Schalke 04)
Sezona: 24 zápasů / 5 gólů
Reprezentace: 2 zápasy / 0 gólů
Šance na základní sestavu proti Španělsku: 30 %. Kdyby byl trenér národního týmu Michal Bílek odvážný, nezapomněl by do zálohy k Rosickému, Hübschmanovi a Plašilovi postavit právě tvořivého Morávka. Polák by mohl sedět.

"Už to, že jsem dostal pozvánku, je obrovský úspěch. Fakt jsem to nečekal a uvědomil si to až tady. Teď je důležité ukázat, že na to mám. Ale chtít, abych hrál proti Španělsku, to už by asi bylo moc," přiznává jednadvacetiletý kanonýr italského Lazia Řím.

A stejně se cítí i ostatní. Jen v koutku duše doufají, že se velké šance na mezinárodním poli nakonec dočkají. Třeba brankář druholigové Viktorie Žižkov Vaclík je až třetí v pořadí po jedničce Čechovi a Janu Laštůvkovi. Pravděpodobnost, že se postaví mezi tři tyče, je pro něj prakticky nulová.

Ani výchozí pozice talentovaných útočníků není o mnoho optimističtější. Bílek slibuje hru na jednoho brejkového kanonýra a jeho první volbou je Milan Baroš, střelec tureckého Galatasaraye. Kozák, který se v této sezoně trefil za Lazio pětkrát, do plánované taktiky nezapadá.

Je spíš vysoký hlavičkář a důrazný hráč do vápna. Osmnáctiletý Kadlec zase skóroval loni v září při reprezentační premiéře do sítě Lichtenštejnska, ale poslední dobou se mu ve Spartě moc nedaří.

Šance se otevírá v záloze
Velká šance se tím ovšem otevírá mladým záložníkům. Pokud ve středu pole opravdu nastoupí pět mužů, mohlo by zbýt místo pro jednoho z nich. Národní tým může nastoupit s křídly Rosickým a Jaroslavem Plašilem, kteří se stahují do středu.

Pak by mezi defenzivními hráči Janem Polákem a Tomášem Hübschmanem mohl zaujmout roli tvořitele hry Jan Morávek, jemuž se teď v bundesligovém Kaiserslauternu daří.

Daleko pravděpodobnější je však varianta, že se dočká jeho klubový spoluhráč Adam Hloušek, forvard, ale i typický levý záložník. Všichni si jistě pamatují, jak v listopadu 2009 před dvěma lety proháněl v Evropské lize obránce španělské Valencie a nahrál na jediný gól Slavie. I Bílek přiznal, že koketuje s myšlenkou o jeho zařazení do základní jedenáctky. "Je to jedna z variant," uznal trenér.

Ať už to s mladíky ve Španělsku dopadne jakkoli, mnohem větší šanci budou mít v úterý proti outsiderovi z Lichtenštejnska. Tam budou některé opory odpočívat.