130 let

Slavný Garincha v akci

S rádiovkami na dně kufrů

Sport
  •   13:58
PRAHA - Neuvěřitelné tažení mužstva, které se na šampionát probilo z bruselské baráže se Skotskem (4:2), skončilo až ve finále proti obhájcům titulu z Brazílie.
„Bylo téměř otřesné vidět, jak se slavný Garrincha nemůže uvolnit, jak Nilton Santos prožívá s kličkujícím Pospíchalem nejhorší chvíle svého života a... nakonec tragický omyl Schrojfa při třetí brance, která stála Čechoslováky titul,“ napsal o finálové bitvě zpravodaj londýnského listu Daily Express.


Podle dobových referencí finále skutečně nezastihlo v nejlepší pohodě právě brankáře Schrojfa, do té doby velkou oporu týmu.

„Tím bych si nebyl tak jistý,“ brání gólmana Josef Kadraba, střelec semifinálového gólu Jugoslávcům ukázkovou rybičkou. „Ve finále totiž kvůli zranění nehrál Honza Lála, předtím na pravém beku naprosto bezchybný, což byla obrovská smůla. Nerozehraný Jirka Tichý jej proti rozjetému Amarildovi při nejlepší vůli nahradit nemohl. Ale - asi to byl osud,“ pokyvuje hlavou.

Odlet ve skromnosti
Do Chile zamířil tým potichu a skromně, jaksi uniklo, že jde o vyzrálý kolektiv. „Říkali nám, abychom si tam ani nevybalovali kufry, že hned pojedeme zpátky,“ vybavuje si Josef Masopust, kterého nakonec spolu se Schrojfem a Pluskalem zařadili do týmu All Stars.
Před odletem fotbalisté vyfasovali saka a kalhoty, ve kterých byli olympionici o šest let dříve v Melbourne. A k tomu - rádiovky s anténkami!