Pátek 19. dubna 2024, svátek má Rostislav
130 let

Lidovky.cz

V sázkařské aféře v nižších soutěžích znovu vzrostl počet obviněných

Sport

  12:32
PRAHA - Sázkařská aféra v nižších soutěžích se rozrostla o další obviněné. Protikorupční policie vyšetřuje dalších jedenáct osob z možného ovlivňování zápasů v druhé lize, v České fotbalové lize a v juniorské lize. Případ se týká kauzy z léta 2013.

Fotbal ve sněhu. foto: MAFRA - Alexandr Satinský.

„Osoby jsou stíhány pro trestné činy podplacení a přijetí úplatku. Jedna osoba je navíc obviněna z trestného činu legalizace výnosů z trestné činnosti,“ oznámil mluvčí protikorupční policie Jaroslav Ibehej.

„Podle kriminalistů mělo v období od května 2013 do srpna 2013 docházet kekontaktům různých osob s některými hráči fotbalových klubů. Těmto hráčům měly být nabízeny peníze (v řádech desítek až stovek tisíc korun) za to, že svým výkonem na hřišti ovlivní průběh fotbalových utkání dle daných instrukcí.“

ČTĚTE TAKÉ

Dohoda měla spočívat v počtu vstřelených branek. „Někteří hráči měli tyto nabídky akceptovat, někteří je měli odmítnout. V několika případech z uzavřené dohody sešlo, neboť na utkání neměl být vypsán sázkový kurz či dle obviněných osob měl být vypsaný kurz na dané utkání nevýhodný,“ doplňuje policejní mluvčí.

Aféra začala v září 2013

Aféra s nekalými sázkami vypukla v září 2013 a netýkala se první ligy.

Policie na začátku případu obvinila dvanáct fotbalistů. Podezírala je, že sázeli na vlastní zápasy a ovlivňovali tak výsledky.

Na seznamu byli hráči převážně z nižších soutěží, dva z nich měli profesionální smlouvu. Jedním je David Jablonský, který nastupuje za Teplice. Podezření však mělo mít souvislost s jeho působením v juniorské lize. Druhým Jan Halama, který byl hráčem druholigových střížkovských Bohemians.

šechno organizoval gang a vydělával sázením na zmanipulované zápasy zejména v zahraničních internetových sázkových kancelářích.

Původní seznam obviněných (září 2013)

Ondřej Bíro - Litvínov
Vítězslav Brožík - Lovosice
Jan Halama - Střížkov
Jan Hanzal - ?
Jaroslav Chalupa - Roudnice
David Jablonský - Teplice
Daniel Kaplan - v minulosti Hradec, Sokolov, Chomutov
Karel Kodeš - Soběchleby, Litvínov
Lukáš Křeček - Vlašim
Jan Leligdon - dřív Jihlava B, pak Bad Kötzting, pak Blindenmarkt
Michal Macháček - Litvínov
David Placák - dřív Rychnov

Poznámka: Jména klubů u hráčů se týkají podzimu 2013.

Stopy policejního vyšetřování vedly na Slovensko, kde byly ovlivněny i zápasy nejvyšší soutěže. Tam také padly tresty, jedním z hříšníků byl bývalý liberecký záložník Ivan Hodúr. Skupina ovlivnila údajně dvacet zápasů v Česku a na Slovensku.

Do případu se pak vložila i disciplinární komise fotbalové asociace, zahájila řízení s obviněnými fotbalisty a zastavila jim závodní činnost. Odvolací a revizní komise jim však zase umožnila hrát, protože celý případ nebyl uzavřený.

První trest za účast v této sázkařské aféře nakonec disciplinární vynesla loni na jaře. David Placák, který působil v královéhradeckém krajském přeboru, dostal zákaz činnosti ve fotbale na pět let a pokutu 50 tisíc korun za to, že se pokusil ovlivnit dvě utkání třetí ligy.

Postupně policie obvinila další čtyři osoby, naposled loni během podzimu. Šlo například o úplácení rozhodčího v lize staršího dorostu. Nyní dalších jedenáct, takže celkový počet vzrostl na sedmadvacet. Kriminalistům se podařilo zdokumentovat deset zápasů v druhé, ve třetí a v juniorské lize. Vyšetřování probíhá ve spolupráci se slovenskými policisty v rámci společného vyšetřovacího týmu.

Autor:

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!