130 let
Luuk de Jong (vlevo) a Joel Matip

Luuk de Jong (vlevo) a Joel Matip | foto: Reuters

Nafilmovaný pád a vyloučení. Schalke cítí křivdu

Sport
  •   14:08
ENSCHEDE - Vymyšlená penalta a vyloučení, k němuž nemělo dojít. Fotbalisté Schalke 04 cítili po čtvrteční porážce 0:1 s Twente v úvodním osmifinále Evropské ligy velkou křivdu.

Klíčový moment se na stadionu v Enschede odehrál po hodině hry. Domácí útočník Luuk de Jong upadl bez cizího zavinění ještě před hranicí pokutového území. Rozhodčí Craig Thomson však okamžitě vyloučil dobíhajícího obránce Joela Matipa a nařídil proti hostům penaltu. Z ní De Jong vstřelil vítěznou branku.

Trenéra Schalke Huuba Stevense rozhodnutí skotského sudího rozzuřilo. "Bylo to směšné. Penalta mě naštvala a vyloučení Joela Matipa bylo jasnou chybou," řekl kouč mužstva, které v předchozím kole vyřadilo Viktorii Plzeň. Od té doby však prohrálo poslední tři soutěžní duely.

zdroj: www.youtube.com

Osmapadesátiletý Nizozemec označil údajný faul Matipa na De Jonga za jasnou hereckou etudu svého krajana. "Mluvil jsem s Joelem po zápase a viděl jsem opakované záběry. V Německu se tomuhle říká simulování," uvedl Stevens.

Ještě větší zlost měl generální ředitel Schalke Horst Heldt. "Je to naprostá katastrofa. Všichni mohli vidět, že si zakopl o vlastní nohu. Alespoň že máme pořád šanci do odvety," prohlásil.

Zapojte se do diskuze! Nově přes SMS

Rozhodnutí sudího nechápal ani brankář Timo Hildebrand, jenž viděl kritický moment z bezprostřední blízkosti. "Za prvé to nebyla penalta, za druhé to bylo před vápnem a za třetí to nebylo na červenou kartu. Těšíme se, až přijede Twente do Gelsenkirchenu. Jsme brutálně nažhavení," vzkázal dvaatřicetiletý gólman.

Incident by mohl narušit nadstandardně přátelské vztahy klubů z měst, vzdálených něco přes sto kilometrů, které při zápase v hledišti potvrdil například transparent s heslem "Dva kluby, dvě barvy, jedna vášeň".

Autor: ČTK