130 let

Euro 2020: Skotsko - Česko (Tomáš Vaclík vyráží skotskou střelu) | foto: ČTK

Doporučujeme

Schick a Vaclík zastínili nedostatky. Vízek: Chorvaté nám nabídnou skutečné zrcadlo

Sport
  •   5:00
PRAHA - Čeští fotbalisté v pondělním odpoledni dobyli hrdé Skotsko, když v prvním duelu letošního Eura porazili ostrovního soupeře v jeho chrámu – Hampden Parku – 2:0.

Pod vítězným vstupem do turnaje se podepsali především dva muži výběru Jaroslava Šilhavého: gólman Tomáš Vaclík a útočník Patrik Schick.

Prvně jmenovaný chytil pět střel soupeře, z toho minimálně tři tutovky, druhý trefil oba české góly. Tím druhým doslova uchvátil celý svět.

„Ne, na svoji branku proti Rusku jsem si nevzpomněl. Od něj to bylo cílené, geniální, já vlastně neměl tehdy moc na výběr,“ začal své hodnocení duelu pro LN Pavel Kuka, bývalý reprezentační útočník a stříbrný z Eura 1996.

Euro 2020: Španělsko - Švédsko (Aymeric Laporte)
Euro 2020: Skotsko - Česko (David Marshall marně stíhal Schickovu střelu z...

Právě na něm v bláznivém duelu základní skupiny proti Rusku (3:3) vykouzlil úchvatnou gólovou hlavičku, když si naběhl na dlouhý, ostrý centr Němce z vlastní půle a míč nádherně přeletěl Stanislava Čerčesova, tehdejší brankářskou jedničku sborné, nyní jejího hlavního kouče.

„Podobné jsou si ty góly vlastně jen tou netradiční trajektorií letu míče,“ přidal autor 22 reprezentačních tref.

Jeho nástupce je nyní na třinácti přesných zásazích v nejprestižnějším dresu. „Je skvělé, když se vám na úvod turnaje chytí útočník číslo jedna,“ hledá dál na vstupu do šampionátu pozitiva Kuka.

„Stejně to platí také o brankáři. Jsem rád, že Vaclík ukázal svým kritikům, co v něm je.“

Není ale právě skutečnost, že se po prvním duelu nejvíce mluví o útočníkovi a brankáři, důkazem toho, že ne vše bylo ideální?

„Je třeba si uvědomit, že pro mnohé kluky to byla premiéra na velkém turnaji. Nervozita byla pochopitelná,“ myslí si Antonín Rosa, bývalý ligový stoper a nyní expert O2 TV Sport.

Lehce kritický pohled těch, kteří na tuto skutečnost ukazují, je dle něj ale pochopitelný, byť je třeba vidět všechny souvislosti. A je třeba se především soustředit už na páteční duel proti vicemistrům světa z Chorvatska.

„Těmi slovy o tom, že výjimečné výkony Vaclíka se Schickem vše ostatní zastínilo, včetně toho negativního, jste mi je sebral úplně z úst,“ přidává se k osloveným expertům olympijský šampion z roku 1980 Ladislav Vízek.

„Na druhou stranu, vyhrálo se, není třeba být kritický, pro tým jsou tři body obrovskou psychickou vzpruhou. A nyní bude zrcadlem jeho kvalit právě souboj s Chorvaty, kteří budou řádně nabuzení, protože proti Anglii zahráli špatně. A určitě to už nezopakují,“ připomíná prohru 0:1 Modriče a spol. na úvod Eura.

Dobře, pokud není třeba být zbytečně kritický, tak na čem lze stavět do souboje proti spolufavoritovi skupiny, který je ale zároveň překvapivě nyní přitlačen ke zdi? Případný neúspěch s českým výběrem by pro něj mohl znamenat konec turnaje už po základních skupinách.

S Chorvaty to bude těžší

„Na výsledku zápasu proti Skotsku a s ním spojeném sebevědomí,“ shodnou se okamžitě Kuka, Rosa i Vízek.

„Určitě se mi líbila také střídání, všichni oživili naši hru, myslím, že především Hložek ukázal, co v něm dřímá,“ přidal druhý jmenovaný.

„Musím říct, že za tohle je třeba Jardu Šilhavého ocenit. Nebál se, útočné hráče střídal za útočné, prostě post za post, žádné bránění výsledku. To se mi líbilo, stejně jako to, jak střídající hráli,“ přidal se Vízek.

Euro 2020: Skotsko - Česko (David Marshall marně stíhal Schickovu střelu z půlky)

„Musíme ale zároveň zapracovat na defenzivě, Chorvaté jsou šikovnější než Skotové,“ přidává jedním dechem. „Určitě tam je prostor pro zlepšení, podobné šance, které měli Skotové, by nejspíše Chorvati dokázali proměnit,“ doplnil jej Kuka.

Dle něj ale zase nebude balkánský soupeř tak tvrdý a houževnatý. „Bude to úplně jiné utkání, jsem zvědav na oba týmy. Oni si nemohou dovolit zaváhat, ztratit s námi body, takže uvidíme, zda to otevřou. Na turnaje se nejezdí hrát krásný fotbal, ale vyhrávat a postupovat. To je třeba mít na mysli,“ vzhlíží k pátku bývalý kanonýr Slavie či Kaiserslauternu.

„A vidíte, já si právě myslím, že na nás Chorvaté vletí,“ myslí si naopak Vízek.

„Bude to hodně důležité pro oba týmy. Proto si myslím, že minimálně naši nastoupí ve stejné sestavě jako proti Skotsku. Není důvod cokoliv měnit, byť bylo třeba vidět, že Král se Součkem se musí ještě ve středu hřiště sehrát, a já bych třeba místo Čelůstky dal vedle Kalase šanci mladému Zimovi,“ dodal taktické podrobnosti Rosa.

Jak to nakonec bude vypadat opět na Hampden Parku v Glasgowě? Poslední setkání obou celků na Euru ve stejné fázi (druhý zápas základní skupiny) skončil po hodně divokém průběhu 2:2.

Tehdy potřebovali po úvodním nezdaru vyhrát Češi, tentokrát se role otočily...

Autor: Antonín Vavrda