Úterý 23. dubna 2024, svátek má Vojtěch
130 let

Lidovky.cz

Přestup stvrzen. Schweinsteiger po 17 letech opouští Bayern, jde do United

Sport

  14:42aktualizováno  21:57
MNICHOV - Fotbalový mistr světa Bastian Schweinsteiger přestoupil z Bayernu Mnichov do Manchesteru United. O odchodu třicetiletého německého záložníka, který v Bayernu strávil 17 let, na tiskové konferenci informoval sportovní ředitel bavorského velkoklubu Karl-Heinz Rummenigge.

Bastian Schweinsteiger ještě v dresu Bayernu Mnichov. foto: Reuters

V Manchesteru na Schweinsteigera čeká nizozemský trenér Louis van Gaal, který ho zná z působení v Bayernu v letech 2009 až 2011.

Schweinsteiger strávil v Bayernu celou dosavadní kariéru, současná smlouva mu měla vypršet za rok. V Manchesteru United, který ho podle britských médií koupil za 21 milionů eur (téměř 570 milionů korun), se dohodl na tříletém kontraktu. 

Z United odchází Van Persie

Nizozemský útočník Robin van Persie po třech letech v Manchesteru United přestoupil do Fenerbahce Istanbul. Za útočníka, který měl v anglickém klubu smlouvu do roku 2016, Fenerbahce podle tureckých médií zaplatilo 4,7 milionu eur (asi 127 milionu korun).

Jeho roční plat by se měl stejně jako v Německu pohybovat kolem deseti milionů eur (přes 271 milionů korun). Před podpisem smlouvy ještě musí Schweinsteiger absolvovat lékařskou prohlídku.

Na sobotním představení Bayernu před startem nové sezony už dlouholetá opora chyběla. „Chtěl na konci kariéry zkusit ještě něco nového. Pro to máme pochopení,“ poznamenal k jeho přestupu Rummenigge. 

Kouč Bayernu Pep Guardiola se musel bez Schweinsteigera obejít už ve významné části uplynulé sezony, protože po zisku světového titulu s národním týmem záložník až do listopadu nehrál kvůli zranění levého kolena.

S Bayernem Schweinsteiger získal osm německých titulů a sedmkrát vyhrál domácí pohár. V roce 2013 pomohl týmu k vítězství v Lize mistrů i na mistrovství světa klubů.

„Rudí Ďáblové“ získali i Itala Darmiana

Německý záložník však nebyl jediným hráčem, kterého Manchester v sobotu představil jako novou posilu. Dres United bude oblékat také pětadvacetiletý obránce Matte Darmian.

Italský reprezentant přichází z klubu FC Turín a měl by zacelit díru na pravém kraji zadní řady, kde v posledním ročníku nejčastěji zaskakoval záložník Antonio Valencia. Klub za něj dal zhruba 13 milionů liber (490 milionů korun).

Autoři: ,