Čtvrtek 25. dubna 2024, svátek má Marek
130 let

Lidovky.cz

Sedm fanoušků Baníku na stadion v Liberci nepustili

Sport

  0:39
LIBEREC - Sedm fanoušků Baníku Ostrava dnes nebylo vpuštěno na stadion Slovanu Liberec na zápas 23. kola první fotbalové ligy. Policie při kontrole zjistila, že čtyřem z nich byl zakázán vstup na fotbalová utkání. Další tři nepustili do hlediště pořadatelé, protože byli opilí.

Pořadatelé v Příbrami prohledávají fanoušky Baníku. foto: ČTK

Dechová zkouška odhalila krvi jednoho z nich dokonce 2,2 promile alkoholu, řekla mluvčí liberecké policie Vlasta Suchánková.

Policisté se snažili před utkáním prověřit všechny ostravské fanoušky. Aby zabránili výtržnostem, doprovázeli je i od vlaků na stadion. "Z Ostravy dorazila jen asi stovka fanoušků," řekla Suchánková. Ze stadionu odcházeli ostravští fanoušci jako poslední. Ti, kteří přijeli vlakem, zamířili do centra. Vlak jim odjíždí až kolem 04:00, a tak bude policie po celou noc jejich pohyb sledovat, aby zabránila případným výtržnostem.

Policie vyhodnotila zápas jako rizikový a do Liberce povolala posily.

Přestože na stadion nevstoupila, sjelo se do města na 200 policistů z Liberecka, Jablonecka, Semilska, Českolipska i Děčínska. V pohotovosti byli pořádkové jednotky i kriminalisté. I Slovan výrazně posílil pořadatelskou službu, na pořádek na stadionu dohlíží podle Suchánkové kolem 130 lidí.

"Pokud by bylo třeba, byli jsme připraveni na stadionu zasáhnout, nic se ale nestalo," uvedla Suchánková.

Liberec má s agresivními fanoušky Baníku neblahé zkušenosti, proto podle mluvčího Lukáše Váni výrazně posílil ostrahu a zpřísnil kontroly u vstupu na stadion. "Fanoušky jsme důkladně kontrolovali a těm, kteří vypadali, že se posilnili alkoholem, jsme dávali dýchnout," řekl Váňa.

Ostravští rowdies před pěti lety zničili na stadionu Slovanu 21 sedaček, rozstříhali ochrannou síť za brankou a zábavnou pyrotechnikou na některých místech spálili trávník. Policie tehdy sedm z nich pokutovala. Ještě větší škody způsobili ostravští rowdies v roce 2006 po finále Poháru ČMFS, v němž Baník v Liberci prohrál se Spartou. Tehdy na hřišti a v hledišti napáchali škody za 1,2 milionu korun. Policisté po utkání zatkli čtyři fanoušky podezřelé z ublížení na zdraví, útoku na veřejného činitele nebo výtržnictví. Tentokrát se zápas obešel bez problémů.

Autor:

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!