130 let

Arsenal si loni zahráli i proti Slavii. Ilustrační foto. | foto: Lidové noviny

Šéf Arsenalu varuje před marnotratností

Sport
  •   16:38
Předseda londýnského Arsenalu Peter Hill-Wood varoval kluby a fotbalisty, aby nepožadovali nepřiměřené přestupní sumy a platy v době, kdy na tom světová ekonomika není nejlépe.

 "Lidé se musejí probudit a vrátit se do reality, protože dny snadně získatelných peněz skončily. Je tu příliš mnoho řečí o velkých přestupech a obrovské požadavky na hráče, ale v Británii i v celé Evropě zjistíte, že už není tak lehké získat peníze jako dřív," prohlásil Hill-Wood.


Přesun Arsenalu ze stadionu Highbury na nový Emirate Stadium v roce 2006 zvýšil obrat klubu o téměř 50 procent na klubový rekord 200 milionů liber. To ale podle Hill-Wooda vneslo do přestupové politiky Arsenalu spíše opatrnost než bezstarostné rozhazování obrovských sum peněz, které praktikuje například londýnský rival Chelsea. "Mnoho lidí si neuvědomuje, že fotbalový klub musí být dlouhodobě založen na smysluplných finančních zásadách a základech. Částky, které se v dnešní době ve fotbale pohybují, nechápeme," řekl představitel anglického klubu, v němž působí i český reprezentant Tomáš Rosický.


Hill-Wood je znepokojen tím, jak se v současnosti zvětšila síla a vliv
fotbalových hvězd. Podporuje proto politiku trenéra Arséna Wengera, který angažuje a rozvíjí nadějné mladíky jako například Ceska Fabregase namísto známých, drahých a nenasytných fotbalistů. "Kupování hvězd a snaha je poskládat vedle sebe do jednoho týmu je jeden způsob, ale ne ten, který vyznává Arséne. On dává přednost dlouhodobému budování a rozvíjení velmi mladých hráčů a já osobně mu v tom hodně fandím," dodal Hill-Wood.

Autor: ČTK