Úterý 19. března 2024, svátek má Josef
130 let

Lidovky.cz

Šéf City urazil ženu s rakovinou. Přijde o místo?

Sport

  14:24
MANCHESTER/PRAHA - Osudový přehmat nebo velmi hloupý a urážlivý vtip? Ať už je to jakkoliv, anglický fotbal řeší další velký skandál. Manchester City teď urgentně přemýšlí, co udělá se svým předsedou představenstva Garry Cookem. Mužem, který zesměšňoval ženu bojující s rakovinou.

Šéf Manchesteru City Garry Cook mluví na tiskové konferenci foto: Reuters

O co jde?

Matka a také agentka nigerijského obránce City Neduma Onuohy před jedenácti měsíci pomocí elektronické pošty uvědomila klub, že přestože ji ničí boj s rakovinou, dál bude svého syna zastupovat.

Každý si jistě dokáže představit její zděšení, když od Cooka dostala zpátky odpověď zesměšňující její vážný zdravotní stav. Byl adresovaný dalšímu zaměstnanci City Brianu Marwoodovi. "Otevřela jsem mail, uviděla tu zprávu a rozplakala se. Bylo to ještě horší než den, kdy jsem se dozvěděla, že mám rakovinu. Takové chování nechápu," vyprávěla doktorka Anthonia Onuohaová. Díky za uvědomělou připomínku, odepsala prý.

Po ročním zápasení s nádorem se nyní rozhodla zprávu zveřejnit a apeluje na vedení Premier League a anglický svaz. "Pořád se cítím ponížená. Jsem vážně nemocná, podstupuju chemoterapie a další vyšetření mozku. Proto doufám, že zasáhnou a potrestají viníka," pokračovala Onuohaová. Jenže pověřené orgány se zatím k ničemu nemají.

Cook se zřejmě překliknul a poslal svůj mail na špatnou adresu. Oficiálně ale veškerou zodpovědnost popírá s tím, že to byl vtip nějakého hackera, jenž mu naboural účet. "Zrovna jsem se nacházel na dovolené v Jihoafrické republice a nic urážlivého jsem nenapsal a neposlal. Přesto se omlouvám, jestli to někomu způsobilo bolest," hájil se šéf představenstva klubu s tím, že je na stopě viníka.

Stejně to ale vypadá, že si tentokrát místo neudrží. Celá aféra naštvala majitele Manchesteru City arabského šejka Mansúra, který měl dosud s kontroverzním Cookem trpělivost. V noci na úterý přiletěl z Abu Zabí a intenzivně jednal s vedením klubu. Výsledkem bylo prohlášení, že podobné věci nehodlá přehlížet. "Celou situaci stále řešíme a podrobně zkoumáme," psaly internetové stránky klubu.

Celý skandál ale vůbec nemusí být tak jednoznačný, jak se může na první pohled zdát. Rodina Onuohaových je totiž s Manchesterem City na kordy. Trenér Robert Mancini s nigerijským obráncem nadále nepočítá.

Hráč měl proto namířeno na hostování do Evertonu, ale jednání ztroskotala na platových podmínkách. To se fotbalistovi ani jeho matce samozřejmě nelíbilo. Nedum Onuoha je navíc spojován s kontroverzním podnikatelem a agentem Joorabchianem, který zařídil klubem nechtěný odchod největší hvězdy "Citizens" Carlose Téveze.

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!