Sobota 20. dubna 2024, svátek má Marcela
130 let

Lidovky.cz

Šéf disciplinárky Golda rezignoval: Kauzy se nesmí zamést

Sport

  11:20aktualizováno  17:30
PRAHA - Výkonný výbor Fotbalové asociace ČR ve středu rozhodl, že všechny korupční kauzy bude řešit výhradně policie. Disciplinární komise asociace bude moci trestat až na základě výsledků jejího vyšetřování, zatímco dosud mohla sankcionovat sama na základě vlastních závěrů.

Šéf disciplinárky Jiří Golda foto: ČTK

Pozastaví se i vyšetřování kauzy takzvané "Křetínského kabely", jež svaz rovněž ponechá v rukou policie.

Předseda disciplinárky Jiří Golda, který komisi vedl od roku 2009, ihned rezignoval na svou funkci s vysvětlením, že nesouhlasí se "zametáním korupce pod koberec". "Je to důsledek toho, že jsem chtěl kauzu uzavřít a pánové se báli, co by vyplavalo na povrch. Mají spoustu hezkých argumentů a dělají to sofistikovaně, ale jde o to, aby zastavili to, že bych měl někoho trestat," řekl Golda.

S takovou interpretací však nesouhlasil předseda FAČR Miroslav Pelta. "Nejde o žádnou amnestii, žádné vyšetřování korupce nezastavujeme. Šlo nám o to, abychom ukončili dvoukolejnost při vyšetřování. Policie má mnohem lepší prostředky, jak korupci řešit. My jsme na poli disciplinárky byli bezbranní, poslední případ (údajného uplácení při loňském utkání Jablonec - Plzeň) se nekonečně táhl a byl z toho guláš," řekl Pelta.

Dodal, že po případném došetření kauz bude i na fotbalové půdě pro tvrdé sankce. "V případě prokázání korupce má disciplinární komise jasně stanovený sazebník," uvedl Pelta.

Šéfem disciplinárky by prý mohl být Károlyi

Do hlasování výkonného výboru se zapojilo devět jeho členů, podle Pelty se na schválení doplňku disciplinárního řádu shodli jednomyslně. Místopředseda asociace Jindřich Rajchl a další z členů Dušan Svoboda na jednání přítomni nebyli a Tomáš Paclík, majitel plzeňského klubu, kterého se poslední kauza dotýká, byl z hlasování vyloučen kvůli možné podjatosti.

"Jde o transparentní krok z naší strany, udělali jsme systémovou změnu, abychom kauzy naopak dotahovali do konce. Nechceme totiž udělat další nešťastné rozhodnutí," uvedl Pelta. Výkonný výbor se prý řídil i doporučením UEFA, která asociacím doporučuje řešit korupční kauzy primárně přes policejní složky.

Podle Paclíka, jehož klub je s korupční kauzou spojován, však není jisté, co výkonný výbor FAČR svým rozhodnutím sleduje. "Jestli chtějí dát amnestii panu Křetínskému (majitel Sparty Praha, který korupční kauzu vyvolal a nedodal důkazy) nebo někomu jinému. V tuto chvíli to navenek vypadá tak, že omilostňujeme zlou Plzeň a jedeme dál. Tohle ale odmítám akceptovat," reagoval Paclík po jednání výkonného výboru.

O očištění jména plzeňského klubu se bude snažit u soudu. "Věřím, že jsou tu nezávislé alespoň soudy, když už to není schopen vyřešit FAČR," prohlásil Paclík, který už podal dvě žaloby - na bývalého rozhodčího Adámka, který se přiznal k přijetí úplatku, a žalobu na ochranu dobrého jména právnického subjektu. "Nebudu zastírat, že jsme připraveni podat žaloby i na další osoby," dodal. Hlavním adeptem je prý Daniel Křetínský.

Zástupci policie rozhodnutí FAČR předat vyšetřování korupce do rukou policie vítají. Náměstek policejního prezidenta pro Službu kriminální policie a vyšetřování Václav Kučera řekl, že vyšetřování disciplinární komise leckdy policistům ztížilo situaci. "Pokud policie nebude mít informaci o korupci jako první a bude ji zkoumat někdo jiný, nám to maří vyšetřování. Takže jde o logický a legitimní krok," uvedl Kučera.

Výkonný výbor začne hledat nového šéfa komise na svém příštím zasedání 4. února. Podle zákulisních informací je možným kandidátem bývalý předseda disciplinárky Alexandr Károlyi. Prostředníkem při řešení případných korupčních kauz mezi asociací a policií v budoucnu bude Martin Synecký, současný bezpečnostní manažer FAČR.

Vývoj korupční kauzy

  • 18. září 2012 - Majitel Sparty Praha Daniel Křetínský předal předsedovi FAČR Miroslavu Peltovi materiály údajně svědčící o nekalých praktikách ve fotbale.
  • 19. září - Pelta vzhledem k závažnosti situace předal materiály protikorupční policii.
  • 30. října - Ředitel protikorupční policie Tomáš Martinec oznámil, že materiál neobsahuje žádné konkrétní důkazy.
  • 2. listopadu - Svaz obdržel notářsky ověřený dopis, v němž rozhodčí Tomáš Adámek tvrdí, že před březnovým ligovým zápasem Jablonec - Plzeň přijal od bývalého funkcionáře Táborska a Čáslavi Martina Svobody úplatek 200 tisíc korun, aby ovlivnil zápas ve prospěch hostů. Zástupci Plzně i Svoboda jakoukoli spojitost s aférou odmítli.
  • 9. listopadu - V dalším dopise potvrdil Adámkovu verzi o uplácení Pavel Býma, který byl na inkriminované utkání v Jablonci delegován jako čtvrtý rozhodčí.
  • 15. listopadu - Disciplinární komise FAČR zahájila vyšetřování možného ovlivnění utkání Jablonec - Plzeň.
  • 20. listopadu - Na mimořádném zasedání vyslechla disciplinární komise všechny čtyři rozhodčí i oba delegáty utkání a také předsedkyni komise rozhodčích Dagmar Damkovou.
  • 11. prosince - Disciplinární komise vyslechla Křetínského, který jí slíbil, že dodá další důkazy.
  • 17. ledna 2013 - Disciplinární komise vyzvala Křetínského, aby nejpozději do 7. února předložil důkazy o údajné korupci, jinak mu hrozí trest.
  • 23. ledna - Výkonný výbor FAČR rozhodl, že všechny korupční kauzy bude řešit policie. Disciplinární komise tak může trestat až na základě jejího vyšetřování. Kvůli tomu na svou funkci rezignoval předseda disciplinární komise Jiří Golda.
Autoři: ,

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!