130 let
Norsko - Česko.

Norsko - Česko. | foto: ČTK

Rozhovor

Šéf fotbalu: Kdy mě bavil nároďák? Už ani nevím

Sport
  •   8:00
PRAHA - Po odstoupení Ivana Haška vede český fotbal. Ve středu večer by nejspíš svůj post s někým okamžitě vyměnil. "Výkon reprezentace v Norsku byl alarmující," říká Dalibor Kučera, první místopředseda Fotbalové asociace ČR.

LN Kdy se vám naposledy líbil výkon národního týmu?
Minulé pondělí, když hrála devatenáctka se Španělskem.

LN Měl jsem na mysli první mužstvo…
Hm, přemýšlím… A nic moc mě nenapadá. Ale to je asi také odpověď.

LN Dobře, co jste říkal na středeční výkon národního týmu?
Byl jsem přímo v Norsku a hned po zápase jsme to rozebírali s kolegy z výkonného výboru. Bylo to hodně špatné. Na ten výkon nemůžeme být hrdí my, fanoušci a už vůbec ne hráči.

PO PORÁŽCE ČESKA V NORSKU 0:3

LN Veřejnost ukazuje na jasného viníka, kterým je trenér Michal Bílek. Má vaši plnou důvěru?
O téhle otázce jsme pochopitelně mluvili. Shodli jsme se na tom, že předvedený výkon je velmi znepokojující, zvlášť před nejdůležitější částí kvalifikace. Abychom mohli rozhodnout ku prospěchu národního týmu, vyzval jsem reprezentačního manažera Vladimíra Šmicera, aby vypracoval analýzu tohoto neúspěchu. Měl by ji vypracovat v krátké době a hned potom se budeme reprezentací zabývat.

LN Připouštíte tedy, že by mohl Bílek skončit ještě před koncem kvalifikace?
Takhle bych to neřekl. To je moc ostrá formulace. Stále je šance splnit náš cíl, tedy udržet druhé místo ve skupině. Musíme pro to udělat maximum. Všichni víme, že zápasy ve Skotsku a v Litvě budou klíčové. Počkejme si ale na tuto analýzu.

LN Tak jinak, budete jednat i o změně realizačního týmu?
Zamyslíme se nad návrhy, které vzejdou z analýzy reprezentačního manažera. Víc zatím říct nemůžu.

Norsko - Česko.

LN Upřímně. Myslíte si, že by reprezentační manažer navrhl změnu trenéra?
To nevím. Na to byste se musel zeptat jeho.

LN Není to jen přenesení odpovědnosti? Fotbalová asociace za pár týdnů zvolí svého nového předsedu. Je vůbec vůle se před tím pouštět do velkých změn?
Volba na to nemá vliv. Chceme být na druhém místě v kvalifikaci, a proto musíme jednat. Nic jiného nám nezbývá.

LN Co naopak rozšířit realizační tým o trenéry mládežnických výběrů, které hrály dobrý fotbal?
To je stejné. Na tuto otázku vám rád odpovím, až se seznámím s výsledkem studie. Nechci se pouštět do spekulací. Netuším ani, jak by byli jiní lidé v týmu přijati. Ale i my máme ve výkonném výboru ikonu, která by mohla k této problematice dost co říct. Mám na mysli Karla Poborského, se kterým se chci pobavit. A možná to bude právě on, kdo by mohl realizační tým rozšířit. Ale to je jen můj soukromý názor.

LN Karel Poborský už ale u reprezentace byl. Nejsou to jen nekonečné kolotoče?
Otázkou je, jestli je problém v realizačním týmu. Třeba je to problém hráčů a nám zkrátka chybí kvalita. Musíme mít proto především informace. A ty očekávám od manažera reprezentace. Národní tým byl v gesci jeho a předsedy svazu Ivana Haška. Ten abdikoval a výkonný výbor tak ztratil v národním týmu dosah. Právě proto by byl možná Karel optimální jako spojka mezi týmem a asociací.

Autor: Ondřej Suchan