Středa 24. dubna 2024, svátek má Jiří
130 let

Lidovky.cz

Šéf Plzně Paclík chce být předsedou FAČR

Sport

  15:23aktualizováno  16:51
Na post předsedy Fotbalové asociace České republiky nově kandiduje také šéf Viktorie Plzeň Tomáš Paclík. Ten bude v kandidatuře na post nejvlivnějšího muže českého fotbalu soupeřit především s jabloneckým Miroslavem Peltou. Mimořádná valná hromada se uskuteční 17. listopadu v Nymburce poté, co v září v české metropoli skončila krachem.

Mimořádná valná hromada, hlasování o předsedu FA. foto: ČTK

Více o Paclíkovi:

Pětačtyřicetiletý Paclík Peltovi, s nímž se názorově rozchází, vyčítá třeba to, že jeho jméno figurovalo v dřívější korupční aféře, z níž ale Pelta vyšel beztrestně. "Kdyby nekandidoval, do voleb ani nejdu. Ale teď je situace jiná: pokud by se Pelta stal předsedou, znamenalo by to mezinárodní izolaci českého fotbalu," uvedl Paclík.

"Proti panu Peltovi osobně nic nemám. Nejde mi vyloženě o to, abych zabránil pouze panu Peltovi v cestě do čela českého fotbalu. Ale spíš lidem, kteří za ním stojí a vybrali si jej jako svého kandidáta. Chci zamezit tomu, aby se k moci dostali lidé, kterým jde primárně o moc a peníze, jež lze z fotbalu vytahovat, nikoli o samotný fotbal," uvedl Paclík.

Osobně se považuje za lepšího kandidáta než je Pelta. "Mám lepší manažerské schopnosti, řídím velkou společnost, devatenáct let podnikám. Na rozdíl od Pelty mám solidní vztahy s lidmi z ekonomiky, politiky a byznysu," uvedl Paclík.

Paclík možná požádá o pomoc v kampani Berbra

Nelíbí se mu prý ani propojení Pelty a Romana Berbra, bývalého prvoligového rozhodčího a současného předsedy Krajského fotbalového svazu, který je ve fotbalovém zákulisí znám jako zdatný lobbista, jež pro svého spojence dokáže získat potřebný počet hlasů. Paclík však na druhou stranu nevyvrátil, že i Berbra osloví s žádostí o pomoc v předvolební kampani. "Budu ho přesvědčovat, abychom se tady netvářili, že to tak nebude...," uvedl překvapivě Paclík.

Předchozí kandidáti Jindřich Rajchl a Robert Šifalda zatím neoznámili, zda se o vrcholnou funkci budou ucházet znovu. Uzávěrka kandidátek vyprší ve čtvrtek.  Jednou z podmínek je to, aby kandidáti měli při podání své přihlášky deklarovanou podporu delegátů ze tří krajů, sedmi okresů, nebo deseti klubů z první či druhé ligy. Paclík zatím prý takovou podporou nedisponuje, byť ji musí mít do čtvrtka oficiálně potvrzenou.

Než se Paclík rozhodl pro kandidaturu, sháněl potencionální předsedy jinde. Oslovil například Martina Jahna či bývalého šéfredaktora ČT24 Romana Bradáče nebo místopředsedu Českého olympijského výboru Jiřího Kejvala. "Nabídka mě potěšila, ale nepřichází to v úvahu. Už řídím veslařský svaz a nemám rád podobné účelové věci. Fotbalové prostředí navíc vůbec neznám," sdělil Lidovým novinám Kejval.

Údajně vedl Paclík jednání také s Jaroslavem Mílem, někdejším prezidentem Svazu průmyslu a obchodu. Míl však podle zákulisních informací Paclíkovu nabídku smetl ze stolu.

Před listopadovou mimořádnou valnou hromadou, kterou podle něj výkonný výbor FAČR stanovil na jeho vkus na příliš brzký termín, si přeje především to, aby se neopakovalo fiasko z minulých voleb. "Kdyby volby nedopadly zase kvůli nějaké nechutné manipulaci, dokázali bychom, že to je s naším fotbalem hodně špatné. Hlavní je, že se předseda opravdu už musí zvolit. Než aby předseda nebyl vůbec, ať se jím radši stane Pelta," dodal Paclík, který na sebe v září upoutal pozornost tím, že stál za odvoláním komise rozhodčích v čele s Luďkem Macelou, jehož nahradila Dagmar Damková.

Jindřich Rajchl oznámí, zda bude kandidovat, ve středu. "Tomáš Paclík má větší šanci na úspěch než lidé, které předtím oslovil," řekl LN Rajchl.  "Paclík je zároveň silný kandidát. Dokáži si představit spolupráci s ním, kdyby byl zvolen. Je pro mě daleko přijatelnější než Miroslav Pelta.," dodal Rajchl.

Autoři: ,

Arcon Personalservice GmbH
Instalatér do Německa

Arcon Personalservice GmbH

nabízený plat: 75 260 - 90 320 Kč