Pátek 19. dubna 2024, svátek má Rostislav
130 let

Lidovky.cz

Liberec to dokázal. Remizoval s Udine 1:1 a zahraje si Evropskou ligu

Sport

  18:45aktualizováno  23:06
LIBEREC - Fotbalisté Liberce překvapivě vyřadili v závěrečném předkole Evropské ligy Udine a po sedmi letech si zahrají v pohárech základní skupinu. Po týden starém vítězství 3:1 z Itálie jim k postupu přes pátý tým uplynulého ročníku Serie A stačila v domácí odvetě remíza 1:1. Slovan poslal do vedení Konžan Delarge, za hosty vyrovnal ještě do poločasu Lazzari. Jména soupeřů v základní skupině určí Liberci páteční los.

Fotbalista Liberce Dzon Delarge foto: Mafra - Ota Bartovský

Hlasy trenérů po utkání

Jaroslav Šilhavý (Liberec)
"Jsem rád, že nám ten sen vyšel parádně. Stavím to skoro na úroveň titulu, přece jen v Evropě jsou ty zápasy mnohem těžší. Dnes jsme byli na Udine lépe připraveni, okusili jsme si to v prvním zápase. Myslím, že naše taktika byla účinná, soupeř neměl tolik šancí. Nadšením a týmovým výkonem jsme to zvládli. Začátek našeho vystoupení v předkolech byl trošku rozpačitý, ale každým dalším zápasem jsme nasbírali zkušenosti a zúročovali jsme je. Moc lidí nám nevěřilo. Už Curych byl hodně silný tým dopředu a my jsme to zvládli. Udine je ještě vyšší level. S notnou dávkou štěstí jsme překvapili v Itálii a doma jsme to dokonali. Zatím ten obrovský úspěch vstřebávám. Když vidím nadšené lidi a plný stadion, je to nádhera. Dík patří i hráčům. Ten liberecký rodinný duch funguje a byť nemáme kádr třeba jako Plzeň nebo Sparta, kluci se dokázali semknout."

Francesco Guidolin (Udine)
"Vyčítám si jednu chybu, kterou jsem udělal. Že jsem v prvním zápase za stavu 1:1 hráčům neřekl, aby se spokojili s tímhle výsledkem. Jinak jim za oba zápasy nemám co vytknout, co se týče bojovnosti a nasazení. Dneska je remíza spravedlivá, byl to vyrovnaný zápas."

"Náš sen vyšel parádně. Zatím ten obrovský úspěch vstřebávám. Řadím to možná na úroveň titulu, protože v Evropské lize ty zápasy jsou mnohem těžší," řekl po zápase trenér Slovanu Jaroslav Šilhavý. Liberečtí před čtyřmi lety přišli v odvetě play off Evropské ligy proti Dinamu Bukurešť o náskok 3:0 z venkovního duelu, dnes ale dělali vše pro to, aby podobné selhání nezopakovali. "Před zápasem jsme vzpomínali, aby se neopakovala Bukurešť. Možná je to takové memento, že jsme to zvládli," řekl Šilhavý.

Liberečtí sice podobně jako před týdnem v Itálii začali ve velmi hlubokém bloku, ale vyráželi z něho do nebezpečných brejků. Jako první překonal hostující defenzivu Delarge. V 17. minutě poslal uličkou do sóla Rabušice, ale ten napálil jen brankáře Kelavu. Ve 23. minutě už vyprodaný stadion jásal. Frýdek, který na pravé straně nahradil potrestaného Kušníra, hodil do vápna dlouhý aut, míč proskákal až na zadní tyč, kde jej napálil do sítě Delarge.

Navázal tak na gól z prvního duelu. "Asi dva moje nejdůležitější góly v kariéře. Ten dnešní nám dal velkou sebedůvěru, že to dokážeme," uvedl Delarge. Odpovědět se rychle pokusil Di Natale, podobně jako v samém úvodu utkání ale mířil mimo tyče. Favorit z Itálie v tu chvíli potřeboval vstřelit nejméně tři branky, aby si vynutil aspoň prodloužení, a tak trenér Guidolin stáhl hru na dva obránce. Liberecká obrana však pracovala dobře a dlouho nepouštěla Udine k šancím.

Když už se zdálo, že Slovan půjde do kabin s poločasovým vedením, napřáhl po závaru ve vápně Lazzari a přízemní střelou k tyči srovnal. Obraz hry se neměnil ani po přestávce. Udine drželo míč, snažilo se tvořit, domácí defenziva ale pracovala spolehlivě. Nebezpečněji dokonce vypadaly liberecké útoky. Po přímém kopu hlavičkoval těsně nad Fleišman. "Dnes jsme byli na Udine lépe připraveni, okusili jsme si to v prvním zápase. Myslím, že naše taktika byla účinná, soupeř neměl tolik šancí," pochvaloval si Šilhavý.

Hostům se krátil čas a pozici jim ještě víc zkomplikoval Pereyra. V 72. minutě se ohnal po Šuralovi a po druhé žluté kartě musel předčasně ze hřiště. Udine i v deseti mělo více ze hry, ale Severočeši už remízu udrželi. České kluby tak prohrály jediné z posledních devíti utkání proti italským soupeřům.

V 88. minutě Kovář vytáhl z branky Maicosuelovu technickou střelu a stadionem obíhala oslavná "mexická vlna". Šilhavý zvažoval, zda stejně jako plzeňský kouč Pavel Vrba po středečním postupu do Ligy mistrů přes Maribor nepředvede oslavný kotoul. "Ale nechtěl jsem se opičit, navíc myslím, že ten kotoul, jaký předvedl Pavel, bych asi nesvedl," smál se.

ON-LINE REPORTÁŽ ZDE

Kapitán Radoslav Kováč se smíchem podotkl, že prý Šilhavý hráčům slíbil, že jim v případě postupu dnes vše platí. "To jsem zvědavý, bude koukat," vtipkoval Kováč. "Hráči si teď na mě v kabině vymýšlejí tolik věcí. V nadsázce jsem jim slíbil, že když postoupíme, sejdeme se před pondělním zápasem v Jablonci až na předzápasovém tréninku. Teď jsme to nějak zkorigovali," dodal se smíchem Šilhavý.

Liberec - Udinese Calcio 1:1 (1:1)

Branky: 23. Delarge - 42. Lazzari. Rozhodčí: Sidiropulos - Efthimiadis, Gkagkas (všichni Řec.). ŽK: Rybalka, Fleišman, Šural - Pereyra, Basta. ČK: 72. Pereyra. Diváci: 9700. První zápas: 3:1, postoupil Liberec.
Liberec:
Kovář - Frýdek, Kováč, Kelič, Fleišman - Sackey - Šural (84. Kolár), Rybalka (90. Hušek), Pavelka, Delarge - Rabušic (86. Kalitvincev). Trenér: Šilhavý.
Udine: Kelawa - Domizzi (31. Maicosuel), Danilo, Heurtaux - Basta, Lazzari, Allan, Pereyra, Gabriel Silva - Muriel, Di Natale (80. López). Trenér: Guidolin.

Odvetná utkání 4. předkola fotbalové Evropské ligy

Spartak Moskva - St. Gallen 2:4 (1:3), první zápas: 1:1, postoupil St. Gallen

Rubin Kazaň - Molde (Nor.) 3:0 (1:0), první zápas: 2:0, postoupila Kazaň

Stuttgart - Rijeka 2:2 (1:1), první zápas: 1:2, postoupila Rijeka

Dynamo Kyjev - Aktobe (Kaz.) 5:1 (3:1), první zápas: 3:2, postoupilo Dynamo

Astra Ploješť (Rum.) - Maccabi Haifa 1:1 (1:1), první zápas: 0:2, postoupila Haifa

Dila Gori (Gruz.) - Rapid Vídeň 0:3 (0:1), první zápas: 0:1, postoupil Rapid

Nordsjaelland (Dán.) - Elfsborg (Švéd.) 0:1 (0:0), první zápas: 1:1, postoupil Elfsborg

Trabzonspor - Kukësi (Alb.) 3:1 (1:1), první zápas: 2:0, postoupil Trabzonspor

Šeriff Tiraspol (Mold.) - Vojvodina Novi Sad (Srb.) 2:1 (0:0), první zápas: 1:1, postoupil Tiraspol

St. Etienne - Esbjerg (Dán.) 0:1 (0:0), první zápas: 3:4, postoupil Esbjerg

APOEL Nikósie - Zulte Waregem 1:2 (0:1), první zápas: 1:1, postoupil Waregem

Pasching (Rak.) - Estoril (Portug.) 1:2 (0:1), první zápas: 0:2, postoupil Estoril

Žalgiris (Lit.) - Salcburk 0:2 (0:0), první zápas: 0:5, postoupil Salcburk

Dněpr Dněpropetrovsk - Nomme Kalju (Est.) 2:0 (1:0), první zápas: 3:1, postoupil Dněpr

Standard Lutych - FC Minsk 3:1 (3:1), první zápas: 2:0, postoupil Lutych

Eintracht Frankfurt - Karabach Agdam (Ázer.) 2:1 (1:0), první zápas: 2:0, postoupil Frankfurt

Skënderbeu (Alb.) - Černomorec Oděsa 1:0 (1:0), na pen. 6:7, první zápas: 0:1, postoupila Oděsa

Slask Vratislav - FC Sevilla 0:5 (0:2), první zápas: 1:4, postoupila Sevilla

Fiorentina - Grasshoppers Curych 0:1 (0:1), první zápas: 2:1, postoupila Fiorentina

Feyenoord Rotterdam - Kubaň Krasnodar 1:2 (1:1), první zápas: 0:1, postoupil Krasnodar

Tottenham Hotspur - Dinamo Tbilisi 3:0 (2:0), první zápas: 5:0, postoupil Tottenham

Autoři: ,

Kdy dát dětem první kapesné a kolik?
Kdy dát dětem první kapesné a kolik?

Kdy je vhodný čas dávat dětem kapesné a v jaké výši? To jsou otázky, které řeší snad každý rodič. Univerzální odpověď však neexistuje. Je ale...