Středa 24. dubna 2024, svátek má Jiří
130 let

Lidovky.cz

Senzace dokonána. Kamerun se slávistou Ngadeuem je po obratu mistrem Afriky

Sport

  22:06
LIBREVILLE - Fotbalisté Kamerunu s obráncem Slavie Michaelem Ngadeuem vyhráli mistrovství Afriky. „Nezkrotní lvi“ ve finále 31. ročníku v Libreville po obratu porazili Egypt 2:1 a slaví historicky pátý triumf, první od roku 2002.

Kamerunská radost. foto: český florbalReuters

Egypťany poslal do vedení ve 22. minutě záložník Mohamed Elneny, ale po hodině hry vyrovnal střídající obránce Nicolas N’Koulou a v 88. minutě rozhodl o kamerunském vítězství další náhradník útočník Vincent Aboubakar.

Svěřenci Belgičana Huga Broose soupeře zdolali poprvé po patnácti letech a vrátili mu porážky z finálových duelů z let 1986 a 2008. Egypt přišel o šanci vylepšit svůj kontinentální rekord na osm primátů.

Kamerun - Egypt 2:1 (0:1)

(finále fotbalovému mistrovství Afriky)

Branky: 59. N'Koulou, 89. Aboubakar - 22. Elneny.

Elneny otevřel skóre ve 22. minutě po Salahově přihrávce střelou z úhlu do horního rohu. Egypťané v prvním poločase kontrolovali hru a protivníka nepustili do žádné větší šance.

Druhá pětačtyřicetiminutovka ale patřila Kamerunu. V 59. minutě vyrovnal hlavou stoper N’Koulou, který v první půli vystřídal zraněného Teikeua. Čtyřiačtyřicetiletý egyptský brankář Hadarí inkasoval teprve podruhé na turnaji.

Kamerunci poté ožili a „Faraony“ zatlačili. Závěr utkání ozdobil povedenou individuální akcí Aboubakar. Útočník Besiktase si nejprve zpracoval dlouhý míč na hrudi, pak si patičkou obhodil obránce a z voleje poslal míč k tyči.

Autor: