130 let
Teplice - Plzeň (radost hostujících hráčů).

Teplice - Plzeň (radost hostujících hráčů). | foto: ČTK

Senzační mistři. Připojí se k nim Plzeň?

Sport
  •   9:00
PRAHA - Pohár je dnes připravený k předání, ale nikoliv pro favorizovanou Spartu. K ligové trofeji má nejblíž tým, který tak vysoko před sezonou nemyslel. Pokud fotbalisté Plzně v předposledním kole potvrdí zisk titulu, stanou se jedním z nejpřekvapivějších mistrů v historii.

Kdo si loni v létě vsadil na titul Plzně, mohl by si jít už dnes vybrat dvacetinásobek vkladu. Natolik podceňovali bookmakeři lídra fotbalové ligy v předsezonních odhadech. Teď stačí Západočechům porazit Ostravu a ke stoletému výročí založení klubu rozbalí výjimečný, ale zasloužený dárek.

Grafika: boj o titul.

Senzačních mistrů lze najít v minulosti víc. LN sestavily jejich žebříček.

1. Hradec Králové (sezona 1959/60). Představte si, že by Hradec Králové vyhrál ligu letos. Přes solidní výkony nováčka je to hodně divoká fantazie. Před půlstoletím nebylo třeba snít, lepší bylo užít si realitu.

Východočeský klub stále zůstává jediným týmem v Česku, který získal titul rok po postupu z druhé ligy. "Dlouho je nikdo nebral vůbec vážně, stejně jako Plzeň. To nevydrží, odpadnou, prorokovali jim. Ale přesto za sebou nechali i favorizovanou Duklu," popisuje nejzářivější moment hradeckého klubu fotbalový historik Miloslav Jenšík.

Až do začátku šedesátých let si v lize dělily prvenství výhradně zástupci Prahy a Bratislavy – i to "votroci" změnili.


2. Viktoria Žižkov (sezona 1927/28). V předválečných letech k titulu fotbalisté Sparty a Slavie nikoho jiného nepustili. S jedinou výjimkou. I po víc než 80 letech stále osamělý žižkovský titul se zrodil v době, kdy k němu neměl tým považovaný v prvorepublikové hierarchii za "třetího vzadu" zrovna ideální podmínky. "Na podzim dostali výpověď ze svého stadionu na Ohradě a zbytek sezony strávili v pronájmech," připomíná Jenšík.

Formu ukázali viktoriáni také na turné po Skandinávii, které jim neubralo síly jako v případě Bohemians. Zelenobílí si tehdy totiž kromě klokana ve znaku a nového názvu přivezli ve stejný rok z výpravy po Austrálii i značnou únavu.

3. Liberec (sezona 2005/06). Pod Ještědem byl k vidění neobvyklý úkaz. Oslabení místní klub paradoxně posílilo. V Liberci před mistrovskou sezonou prodali zástup opor (Polák, Kisel, Lukáš, Slepička, Pospíšil a Libor Došek), nenápadný kádr potom pod vedením Vítězslava Lavičky projel sezonou až nečekaně suverénně. "Přitom nás tipovali na boj o záchranu," vyprávěl tehdy kapitán šampionů Tomáš Zápotočný. Obránce Sparty Tomáš Řepka po návratu z Anglie bral triumf Slovanu dokonce za potupu.

4. Vítkovice (sezona 1985/86). V Ostravě se většinou krčili ve stínu Baníku, městského rivala přesto dokázali jednou výrazně předčít.

I když Vítkovice nastřílely méně gólů než sedmý Cheb, za rok vylepšily svoje postavení o jedenáct míst a jejich hráči vystoupali na úplný vrchol. Stalo se tak v sezoně, kdy se Sparta trápila kvůli sporům kabiny s nepopulárním trenérem Zacharem a slovenské kluby hrály ve federální soutěži druhé housle. Nejlepší z nich, Banská Bystrica, skončila až devátá.

Příběh Vítkovic nemá šťastný konec. Klub se letos kvůli ekonomickým problémům odhlásil z třetí ligy a zmizel ze soutěží dospělých.

5. Brno (sezona 1977/78). Hráčské úspěchy Josefa Masopusta jsou dobře známé. Držitel Zlatého míče a vicemistr světa 1962 má v životopise zapsaný také jeden výrazný trenérský počin. K jedinému ligovému prvenství dovedl klub, který letos stále zůstává ohrožený sestupem. Zbrojovka tehdy obrala o obhajobu titulu pražskou Duklu, tedy klub, jehož symbolem byl dlouhá léta právě Masopust.

Autor: Petr Adam