130 let
Kapitán fotbalistů JAR Senzo Meyiwa.

Kapitán fotbalistů JAR Senzo Meyiwa. | foto: kickoff.com

Tragédie v JAR. Kapitán fotbalové reprezentace byl zastřelen

Sport
  •   11:38
JOHANNESBURG/PRAHA - Kapitán jihoafrické fotbalové reprezentace Senzo Meyiwa byl zastřelen při loupežném přepadení, když bránil svou přítelkyni. Informovala o tom policie, která za informace vedoucí k dopadení trojice pachatelů nabídla odměnu 17 tisíc randů (asi 300 tisíc korun).

Podle původních informací byl brankář Orlanda Pirates zastřelen při hádce v domě jeho partnerky Kelly Khumalové nedaleko Johannesburgu. „Dva muži vešli do domu a chtěli mobilní telefon, peníze a další cennosti,“ citovala agentura Reuters policejní mluvčí Sizakele Nkosiovou-Malubaneovou.

„Senzo se snažil Kelly ochránit, protože jeden z mužů na ni namířil pistoli,“ dodala. Meyiwa byl zasažen do zad, sedmadvacetiletý gólman poté po převozu do nemocnice zemřel.

Upřímnou soustrast pozůstalým vyjádřil i prezident Jihoafrické republiky Jacob Zuma a kvůli tragické události bylo odloženo derby mezi Sowetem Giants a Orlandem.

Meyiwa odchytal za národní tým JAR šest zápasů, přičemž v posledních čtyřech utkáních kvalifikace mistrovství Afriky vedl mužstvo jako kapitán.

Celou kariéru strávil v týmu Pirates, kterému ještě v sobotu pomohl k postupu do semifinále Ligového poháru. V letech 2011 a 2012 získal s týmem z předměstí Johannesburgu ligový titul.

Jeho smrt opět upozornila na vysokou kriminalitu v Jihoafrické republice, kde od dubna 2013 do letošního března bylo zavražděno přes 17 tisíc lidí. Podle Reuters je to o 800 víc než v předchozím roce.

Autoři: ČTK, Lidovky.cz