Středa 17. dubna 2024, svátek má Rudolf
130 let

Lidovky.cz

Šest slávistů, jeden sparťan, nikdo z Plzně. Proč? ‚Slavia hraje dobře,‘ říká Šilhavý

Sport

  8:00
Šest slávistů, jeden sparťan, nikdo z Plzně. Současné rozložení sil v domácí nejvyšší soutěži se projevilo i na nominaci fotbalové reprezentace na atraktivní souboj v Anglii a s Brazílií. „Je to logické, Slavia hraje dobře,“ vysvětlil státní trenér Jaroslav Šilhavý.

Jaroslav Šilhavý foto: ČTK

Proti Anglii a Brazílii je v nominaci jediný útočník, poprvé se v ní objevil i Alex Král

Než kouč Šilhavý loni v říjnu převzal národní mužstvo, v nepovedeném utkání s Ukrajinou (1:2) bylo na hřišti šest slávistů.

On sám jimi pak šetřil, až teď na blížící se kvalifikační zápas v Anglii a na domácí přípravu s Brazílií jich znovu povolal půltucet.

Nováčci Král s Kúdelou, Coufal a Masopust dohromady nasbírali jen čtyři starty, to Souček se Zmrhalem už patří ke stabilním reprezentantům poslední dva roky.

Tomáš Souček (v červeném) stíhá Kamila Grosického.

Oba byli i u zářijového zápasu s Ukrajinou v Uherském Hradišti, který předznamenal konec tehdejšího kouče Karla Jarolíma. 

S nimi tam hráli i Hušbauer, Sýkora, Bořil a Tecl, kteří po Šilhavého příchodu z národního týmu vypadli.

Nový kouč do kádru bral Coufala s Kúdelou i Masopusta, který však ještě na podzim patřil Jablonci. „Slávisti výborně reprezentují český fotbal, je logické, že jsou v nominaci,“ poznamenal Šilhavý.

Slávisté v reprezentaci

Za kouče Jarolíma (2016 až 2018):Souček, Zmrhal, Bořil, Hušbauer, Sýkora, Tecl Škoda, Pavlenka, Barák, Jugas, Coufal, O. Kolář

Za kouče Šilhavého (2018 až ?): Souček, Zmrhal, Masopust, Kúdela, Coufal

„Klukům to moc přeju, mám radost, že tam jsou a doufám, že tam další od nás ještě přibudou,“ poznamenal slávistický trenér Jindřich Trpišovský v reakci na úterní nominaci.

„Sice máme náročný program, přibude jim další cestování, ale ty zápasy jsou fantastický. Je to odměna za práci, kterou odvádějí.“

Šest mužů ze Slavie nemusí být v reprezentaci strop. Pokud se jim povede i čtvrteční osmifinálová odveta Evropské ligy proti Seville, počet se může rozrůst.

Na čekané jsou Bořil a Škoda, mezi náhradníky je i Hušbauer. A pokud by kvůli zranění nemohl dorazit brankář Tomáš Vaclík ze Sevilly, na pondělním srazu se bude hlásit Ondřej Kolář.

„Vaclíkovo zranění bylo bolestivé, ale nepotvrdila se žádná závažná diagnóza. Dokonce by měl ve čtvrtek na Slavii chytat. Věřím, že bude v pořádku. Pokud ne, povoláme Koláře, který je ve velice dobré formě,“ poznamenal Šilhavý.

David Pavelka z Česka a za ním Juraj Kucka ze Slovenska.

Mimochodem, v současné dvacetičlenné nominaci je vedle šesti slávistů i pět hráčů, kteří klubem v minulosti prošli (Pavlenka, Čelůstka, Gebre Selassie) či v něm vyrostli (Suchý a Jankto).

To jediný slávistický konkurent v boji o ligový titul do národního mužstva nedodal nikoho. Z Plzně v poslední době reprezentovali Hořava, Řezník, Krmenčík a Kopic.

Podzimní účastník Ligy mistrů měl v národním týmu své zástupce naposled v říjnu. I proto, že Hořava vypadl v klubu ze základní sestavy a ti tři zbývající hráči měli či ještě mají zdravotní potíže.

Jiný adept reprezentačního dresu v Plzni momentálně není, zvlášť když mužstvo o víkendu propadlo na Spartě (0:4).

Šilhavý zatím v nominaci neocenil sparťanský jarní vzmach, kdy vyhrála všech pět utkání.

Do kádru sice zařadil záložníka Dočkala, na kterém svou reprezentaci „vystavěl“ už na podzim. Tehdy Dočkal ještě působil ve Spojených státech a patřil čínskému Che-nanu.

Jakub Jankto utíká soupeři.
Utkání základní skupiny B1 fotbalové Ligy národů: Slovensko - ČR, 13. října...

Mezi náhradníky jsou ze sparťanů krajní obránce Hanousek a středopolař Frýdek.

„Sparta se na jaře zvedla i díky Čechům, kteří začali víc nastupovat. Právě Dočkal tam udělal skvělou práci stejně jako v reprezentaci a Sparta z toho profituje. Věřím, že Bořek tu svou vítěznou mentalitu přenese i do národního mužstva,“ přeje si Šilhavý.

Autor:

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!