Pátek 19. dubna 2024, svátek má Rostislav
130 let

Lidovky.cz

Sigma Olomouc bude stavět novou tribunu

Sport

  11:32
OLOMOUC - Stadion fotbalové Sigmy Olomouc by už v příštím roce mohl mít novou tribunu za 90 milionů korun. Kromě 3000 sedadel v ní bude také 30 bytových apartmánů, V.I.P. klubovna pro více než 100 lidí a technické zázemí pro klub.

Olomoucký stadion dostane novou tribunu. foto: ČTK

Architektonicky bude jižní tribuna připomínat protější severní vzor, řekl dnes místopředseda představenstva Sigmy Jaromír Gajda. "Územní rozhodnutí bychom mohli mít do měsíce. Výběrové řízení na dodavatele se dá předpokládat na podzim. Myslím, že v ideálním případě by se ještě letos mohlo začít stavět," odhadl Gajda. Pro fanoušky by tribuna byla k dispozici asi za další rok. Byty, které mají být přísně odděleny od provozu Androva stadionu a jejichž konstrukce bude splňovat náročné hlukové hygienické podmínky, budou dokončeny o něco později.


Jižní tribuna bude podle Gajdy vysoká až 27 metrů, ale sedadel bude mít o tisícovku méně než ta severní. "To kvůli obří obrazovce a společenské místnosti. Ta nabídne skvělý výhled na hrací plochu, ale na druhou stranu také směrem na panoráma města," řekl funkcionář. Náměstek olomouckého primátora Martin Major uvedl, že město nebude klubu při stavbě jižní tribuny ručit za úvěr, jako to bylo v případě severní tribuny. "Třicetimilionový úvěr za severní tribunu byl v těchto dnech splacen," prohlásil Major a dodal, že žádné další podobné závazky město v této chvíli nemá.


Ručení schválilo v roce 1999 městské zastupitelstvo. Město tehdy pod vedením primátora Martina Tesaříka kromě garance za úvěr přispělo Sigmě na výstavbu i pěti miliony korun. Náklady na stavbu tribuny představovaly necelých 50 milionů. Město je třetinovým akcionářem olomouckého klubu a ročně mu podle Gajdy poskytuje sedm milionů korun na další rozvoj. Funkcionář zdůraznil, že
nejde o peníze na odměny hráčů nebo provoz klubu.

Autor:

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!