Čtvrtek 18. dubna 2024, svátek má Valérie
130 let

Lidovky.cz

Sigma se s Evropou loučí. V Seville prohrála v odvetě 0:3

Sport

  23:45
sevilla - Fotbalisté Sigmy Olomouc si základní skupinu Evropské ligy nezahrají. Po domácí prohře 0:1 podlehli Seville v odvetě 4. předkola na jejím hřišti 0:3. Španělský klub, jehož branku hájil Tomáš Vaclík, tak může usilovat o šestý triumf v soutěži. V ní je Sevilla rekordmanem.

Úvodní utkání 4. předkola fotbalové Evropské ligy: SK Sigma Olomouc - FC Sevilla, 23. srpna 2018 v Olomouci. David Houska z Olomouce. foto: ČTK

Obhájce přijede do Česka! Plzeň se v Lize mistrů utká s Realem, AS Řím, CSKA Moskva

Olomouc měla proti šestému nejlepšímu týmu Evropy podle koeficientu UEFA první šanci, kterou však Jakub Plšek neproměnil. 

Naopak v 21. minutě se prosadil Maxime Gonalons a o pět minut později si dal vlastní gól Martin Nešpor. Čtvrt hodiny před koncem ještě zvýšil Wissam ben Yedder.

Sigmě unikl první postup do skupin evropských pohárů a také prémie ve výši 75 milionů korun. Český fotbal tak bude mít na podzim ve hře tři české zástupce - Plzeň v Lize mistrů a Slavii a Jablonec v Evropské lize.

Úvodní utkání 4. předkola fotbalové Evropské ligy: Sigma Olomouc - FC Sevilla,...
Úvodní utkání 4. předkola fotbalové Evropské ligy: SK Sigma Olomouc - FC...

Olomouc nastoupila se dvěma nezkušenými stopery Kotoučem a Polomem, ale také se snahou navázat na dobrý výkon z prvního utkání. To se chvíli dařilo a už ve 2. minutě měl velkou šanci Plšek. Obrana ale stihla jeho střelu zablokovat.

Postupně však na hráče Sigmy doléhala bouřlivá atmosféra na vyprodaném stadionu pro 42 tisíc fanoušků. Sevilla předváděla aktivnější fotbal než na Hané a zejména kolmicemi na rozběhnutá křídla si vytvářela šance.

Sevilla - Olomouc 3:0

Branky: 21. Gonalons, 26. vlastní Nešpor, 75. Ben Yedder. Rozhodčí: Kovács - Marinescu, Artene (všichni Rum.). ŽK: Banega. Diváci: 41.000. První zápas: 1:0, postoupila Sevilla.
Sevilla: Vaclík - Gomez, Carrico, Gnagnon - Vidal, Banega (68. Mesa), Gonalons, Arana - Vázquez (79. Muriel), Silva (65. Ben Yedder), Nolito.
Olomouce: Buchta - Sladký, Kotouč, Polom, Vepřek - Kalvach (60. Hála) - Zahradníček, Plšek (58. Texl), Houska, Falta (70. Dvořák) - Nešpor.

Nejprve neuspěl Nolito, který následně v 9. minutě už slavil, ale gól mu sudí neuznali kvůli faulu na Sladkého, který dostal v souboji do nosu. Gonalonsovu střelu pak chytil Buchta stejně jako pokus Banegy. A Silva pálil těsně vedle.

Ve 21. minutě už ale Sevilla udeřila. Po závaru se na hranici vápna dostal míč ke Gonalonsovi, ten se kličkou uvolnil a střelou po zemi k tyči poslal domácí do vedení.

To navíc mohl brzy navýšit Vidal, po kolmici běžel sám na Buchtu, ale olomoucký gólman dobře zasáhl. Následný přetažený roh ale vracel do vápna Vázquez a před Buchtou tečoval míč do vlastní branky Nešpor.

V tu chvíli potřebovala dát Olomouc tři branky, ovšem nadále se trápila v koncovce. Po hezké individuální akci Vepřeka nabil Nešpor Houskovi, ten však přestřelil. A Polomovi chyběly k nebezpečné hlavičce centimetry.

Po změně stran se Olomouc přeci jen dostávala více do hry a snažila se bitvu o postup alespoň zdramatizovat, ale Sevilla si vedení v klidu hlídala a hrozila z brejků.

V 73. minutě byl blízko čestnému úspěchu střídající Hála, jenže Vaclíka zblízka neprostřelil. Naopak chvíli nato po brejku zvýšil Ben Yedder. Vaclíka ještě protáhl Sladký, ale na gól už hosté nedosáhli.

Přehled týmů v Evropské lize:

První koš: FC Sevilla (Vaclík), Arsenal (Čech), Chelsea, Petrohrad, Leverkusen, Dynamo Kyjev, Besiktas Istanbul, Salcburk, Olympiakos Pireus, Villarreal, Anderlecht Brusel, Lazio Řím.

Druhý koš: Sporting Lisabon, Ludogorec Razgrad, FC Kodaň (Lüftner), Marseille, Celtic Glasgow, PAOK Soluň, AC Milán (Simič), Genk, Fenerbahce Istanbul, Krasnodar, Astana, Rapid Vídeň.

Třetí koš: Betis Sevilla, Karabach, Borisov, Dinamo Záhřeb (Lecjaks), Lipsko, Frankfurt, Malmö, Spartak Moskva, Lutych, FC Curych, Bordeaux (Plašil), Rennes (Koubek).

Čtvrtý koš: Apollon Limassol, Trondheim, Poltava, Slavia Praha, Akhisar, Jablonec, Larnaka, Vidi Székesfehérvár, Glasgow Rangers, Dudelange, Trnava (Rada, trenér Látal), Sarpsborg.

Autor: