130 let

Trenér české reprezentace Jaroslav Šilhavý. | foto: Michal Šula, MAFRA

Šilhavý nominoval: vrací se Barák či Vydra, nováčkem v reprezentaci je Petrášek

Sport
  •   11:19
Praha - Trenér Jaroslav Šilhavý pozval na říjnový sraz fotbalové reprezentace i obránce Tomáše Petráška z Čenstochové či záložníka Antonína Baráka z Verony, jenž se do národního týmu vrací po dvou letech. Čechy čeká během osmi dnů přátelské utkání na Kypru a dva zápasy Ligy národů v Izraeli a ve Skotsku.

Vzhledem ke zhoršující se epidemické situaci v Evropě to pro český fotbal bude mimořádně náročná operace, zápasový trojboj.

Tomáš Holeš v souboji s Andy Robertsonem.
Aleš Mandous v brance české reprezentace.

V třiadvadvacetičlenné nominaci, již trenér ještě o dvě nebo tři jména rozšíří, má tradičně nejvýraznější zastoupení Slavia se šesti hráči. Chybí však záložník Petr Ševčík, místo kterého je v nominaci navrátilec Antonín Barák.

Ten za národní tým nastoupil naposledy v říjnu 2018 na Ukrajině. Od té doby laboroval se zraněním, dlouho se vracel do předchozí formy. V Itálii od léta nastupuje za Hellas Verona.

Poprvé od loňského června je zpátky v týmu také útočník anglického Burnley Matěj Vydra, nechybí ani osmnáctiletý sparťan Adam Hložek, který zaujal výkonem při své premiéře na Slovensku na začátku září.

Oproti poslední nominaci z týmu vypadli plzeňský kapitán Jakub Brabec i zraněný Tomáš Kalas z Bristolu. Místo nich Šilhavý vybral uzdraveného slávistu Davida Hovorku, který kdysi na srazu byl, ale nezahrál si. A také jediného ryzího nováčka týmu Tomáše Petráška, osmadvacetiletého tahouna polské Čenstochové, jenž v poslední době často figuroval mezi náhradníky.

Reprezentanti se potkají tradičně v pondělí a už ve středu večer (7. října) je v Larnace čeká přípravné utkání s domácím Kyprem. V sobotu (11. října) v Haifě v rámci Ligy národů nastoupí proti Izraeli a sraz zakončí zase ve středu (14. října) ve Skotsku.

Když se národní tým před měsícem sešel poprvé od loňského listopadu, byla z toho nevídaná kovbojka.

Za postupem hrou po zemi. Slávisté tančí na hraně milionářské Ligy mistrů

Navzdory přísně nastaveným protikoronavirovým opatřením museli do karantény po kontaktu s nakaženým masérem nejprve útočník Schick i záložník Souček.  

A po otevíracím zápase Ligy národů na Slovensku (3:1) pražská hygiena na dálku rozpustila dokonce celé mužstvo včetně trenérů a veškerého doprovodu. Důvodem byl další pozitivní případ ve výpravě, opět u člena realizačního týmu.

Fotbalová asociace tak narychlo pověřila trenéra národní osmnáctky Davida Holoubka, aby složil nový tým z ligových hráčů a vedl ho do dalšího soutěžního utkání proti Skotsku. V něm se provizorní reprezentace bila statečně, byť padla 1:2.

Autoři: Miloslav Novák, Jiří Čihák