Sobota 20. dubna 2024, svátek má Marcela
130 let

Lidovky.cz

Šilhavý ukázal na Hložka. Pro Ligu národů nechybí opory, vrací se kapitán Dočkal

Sport

  11:09aktualizováno  11:25
Praha - Po téměř dvou letech si za fotbalovou reprezentaci zahraje záložník Bořek Dočkal, premiérovou pozvánku obdržel také jeho spoluhráč ze Sparty, teprve osmnáctiletý Adam Hložek. Trenér Jaroslav Šilhavý oznámil první nominaci po koronavirové pauze, národní tým se v září utká v Lize národů se Slovenskem a Skotskem.

Adam Hložek míří poprvé do seniorské reprezentace foto: MAFRA

„Mrzí mě jeho neúčast v jednadvacítce, přišli jsme o nejlepšího střelce, vydobyl si v našem týmu silnou pozici. Ale zároveň je to pro nás tak trochu vyznamenání, po Alexi Královi se do áčka posouvá další náš hráč,“ poznamenal k Hložkovi trenér reprezentace do 21 let Karel Krejčí.

Do národního mužstva se vrací také jeho spoluhráč Bořek Dočkal, jenž naposledy reprezentoval před téměř rokem a půl. Šilhavý jej v březnu 2019 povolal na zápasy s Anglií a Brazílií, avšak bolavé lýtko, resp. achillovka záložníka do zápasů nepustilo.

Sparťanský kapitán se pak ze zranění dlouho dostával, vrátil se až do letošní zimní přípravy.

„Jsem rád, že se z toho takhle vylízal. Když pak naskočil za Spartu, bylo vidět, že mužstvo získalo sebedůvěru. A potěšila mě jeho momentální forma, produktivita, kterou ukázal dvěma góly v Brně. Věřím, je pro nás důležitým hráčem,“ podotkl Šilhavý.

V nominaci jsou dvě volná místa pro ofenzivní fotbalisty, jejichž jména kouč odhalí později.

Český tým naposledy nastoupil 17. listopadu 2019 v Bulharsku, kde v závěru rozhodnuté kvalifikace o Euro prohrál 0:1. Březnový sraz i červnové mistrovství Evropy se kvůli pandemii nemoci covid-19 neuskutečnily.

První letošní mezistátní duel tak Češi odehrají až 4. září v Bratislavě, kde pro ně zápasem proti Slovákům začne druhý ročník Ligy národů. O tři dny později nastoupí v Olomouci proti Skotsku. 

Trenér české fotbalové reprezentace Jaroslav Šilhavý byl hostem 15. ročníku...
Trenér české fotbalové reprezentace Jaroslav Šilhavý byl hostem 15. ročníku...

Právě na Slovensku kouč Šilhavý svou reprezentační štaci před necelými dvěma lety zahájil. V říjnu 2018 dovedl tým při svém debutu k vítězství 2:1 v Trnavě, o měsíc později Češi porazili Slováky i v pražské odvetě (1:0).

Nyní mají ve skupině Ligy národů vedle Slovenska a Skotska ještě Izrael. Na podzim je čekají také přípravné duely na Kypru a v Německu.

Nominace:

Brankáři: Tomáš Vaclík (Sevilla), Ondřej Kolář (Slavia), Jiří Pavlenka (Brémy)

Obránci: Jan Bořil (Slavia), Jakub Brabec (Plzeň), Vladimír Coufal (Slavia), Ondřej Čelůstka (Sparta), Pavel Kadeřábek (Hoffenheim), Tomáš Kalas (Bristol), Ondřej Kúdela (Slavia), Filip Novák (Fenerbahce)

Záložníci: Vladimír Darida (Hertha), Bořek Dočkal (Sparta), Jakub Jankto (Sampdoria), Lukáš Kalvach (Plzeň), Alex Král (Spartak Moskva), Lukáš Masopust (Slavia), Tomáš Souček (West Ham), Petr Ševčík (Slavia)

Útočníci: Patrik Schick (Lipsko), Adam Hložek (Sparta)

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!