130 let

Jiří Šimáně je u fanoušků oblíbený, někteří mu však vyčítají špatné načasování rezignace. | foto: Michal Šula, MAFRA

Šimáně: Jestli má moje slovo ve Slavii nějakou váhu? Možná si to jen namlouvám

Sport
  •   8:30
PRAHA - Velmi rozporuplné pocity budí rezignace Jiřího Šimáněho na post předsedy Slavie u bývalých hráčů či trenérů či fanoušků Slavie. Jedné straně se nelíbí, že neměl Šimáně jako šéf v klubu hlavní slovo. Té druhé zase, že si svou rezignaci načasoval na špatný termín, na dobu, kdy vrcholí boj o evropské poháry.

Tvrdík: Rezignace Šimáněho těsně před vrcholem sezony Slavii neprospěla

Zástupce majoritního vlastníka Jaroslav Tvrdík o Šimáněm na Twitteru prohlásil, že rezignoval, protože se nemohl smířit s tím, že ve funkci trenéra zůstane Dušan Uhrin.

To však Šimáně v rozhovoru s Lidovkami.cz kategoricky odmítl. „Za mojí rezignací nebyl spor o setrvání Dušana Uhrina, to mohu jednoznačně říci a také prokázat,“ uvedl.

Funkci předsedy představenstva bude ve Slavii vykonávat ještě měsíc, akcie klubu (je vlastníkem téměř 40 % akcií) však prodat nehodlá.

Zleva prezident Slavie Jiří Šimáně a místopředseda dozorčí rady Jaroslav Tvrdík...
Prezident fotbalové Slavie Jiří Šimáně vystoupil 11. února v Praze na tiskové...

„Akcionářem klubu budu tak dlouho, dokud své akcie neprodám a teď se na to zrovna nechystám. Ale je mi jasné, že v zájmu klubu se akcionáři dříve nebo později musí na nějakém řešení domluvit,“ přiznal Šimáně.

Jistý si však není tím, jaký vliv na chod klubu nyní bude mít. „Myslím, že moje slovo ve Slavii svoji váhu má, třeba si to ale jen namlouvám,“ dodal.

Cipro: Vůbec se mi to nelíbí

Jeho slova potvrzují, že Slavia není tak silná v kramflecích, jak se zdálo být, což mrzí i klubovou legendu Františka Cipra, který v sezoně 1995/96 dovedl Slavii k titulu a do semifinále Poháru UEFA.

„Z toho, co se tam děje, má člověk divné pocity, vůbec se mi to nelíbí. Rozhoduje tam jakási sportovní rada a přivede osm průměrných hráčů za spoustu peněz,“ zlobí se Cipro.

František Cipro

„Přijde mi, že se mužstvo příliš neposílilo, ale jen rozšířilo. Radši kdyby udělali tři hráče, opravdu posily. Nakonec to vypadá, že nejlepší z nich je mladý Barák, kterého brali s perspektivou do budoucna,“ mrzí ho.

„Věřím ale, že na mužstvo poslední události vliv mít nebudou, hráči to tak neberou. Ty zajímá, jestli vyhrají, jestli budou prémie a jestli jim včas přijde výplata,“ přiznal Cipro.

Zelenka: Jeho rezignace je šok

Podobný názor na celou věc má i někdejší Ciprův svěřenec, útočník Luděk Zelenka.

„Celá věc na mě působí, že to není dobrý signál navenek o správně nastaveném a stabilním klubu. Speciálně jemu jsem z lidí, kteří do Slavii v poslední době přišli, věřil nejvíc,“ uvedl Zelenka.

„Byl to pro mě srdcem slávista, říkal jsem si, že to pod ním bude mít hlavu a patu. Jeho odchod je pro mě signál, že situace ve Slavii je asi tak problematická, že s tím své jméno nechce spojovat. Jeho rezignace je pro mě šok,“ doplnil.

Luděk Zelenka

Jiný názor má Zelenkův spoluhráč v tehdejším útoku Slavie Petr Švancara.

„Vlastně mě to ani úplně nezaskočilo. Čínský většinový majitel má hodně peněz, a tak logicky rozhoduje, navíc změn bylo v zimě opravdu hodně,“ přiznal.

„Pokud se majoritní vlastník s panem Šimáněm v důležitých věcech neshodovali, jeden z nich prostě musel jít pryč - tak to v podobných případech bývá nejen ve fotbale. Vnímám to normálně, názorově se asi neshodli, tak pan Šimáně musel odejít,“ myslí si Švancara.

„Problém nastává ve chvíli, kdy tím, kdo rozhoduje, je člověk, který tomu nerozumí. Přál bych Slavii, aby to teď tak nebylo, protože jsem sám zažil, jaké to je, když někdo má moc, ale o fotbalu toho ví málo,“ dodal.

Fanoušci: Je to procitnutí z růžového snu

Bývalý šéf slávistického kotle Lukáš Vala varoval fanoušky před hysterií. „Ať je to jak chce, hysterie nemá význam. Jestli je to dobře, nebo ne, se ukáže. Do té doby klid a zdravý rozum,“ uvedl na Twitter.

Někteří fanoušci však hysterii propadat začali. „Po odchodu J. Šimáněho mi z klubu zmizela záruka toho, že nejsme pouze hračkou na zlepšení obrazu CEFC,“ uvedl Dankys na diskuzi webu slavistickenoviny.cz.

„Je to trochu hrrr procitnutí z toho růžového snu. Šimáně v čele byla pro mě garance, že to s klubem postupem času může jít dopředu. Obávám se megalomanství ze strany Jaroslava Tvrdíka a CEFC. Volební kampaň ČSSD a osud ČSA by měly být určitá mementa,“ varuje fanouškem jménem naplavnik.

Petr Švancara

„Jsem přesně čekal, že se to stane, fakt se trochu začínám bát Tvrdíka. Doufám, že to jsou jenom zbytečný mračna. Ale určitě to není dobrý znamení a fakt mě to štve,“ přiznal marcocruz.

„Bohužel jsme tam, kde jsme byli před příchodem Číňanů. Jen trochu bohatší,“ mrzí fanouška jménem goop.

Jsou však i fanoušci, kteří Šimáněho rezignaci kritizují, „Ať se na mě nikdo nezlobí, ale mám pocit, že tímhle krokem Dr. Šimáně Slavii poškodil,“ myslí si Leoneig.

„Mimochodem, psát o komunikaci, která nezatěžuje klub, v prohlášení, jejímž výsledkem je očividně výrazné poškození klubu, je ... #doplnsisam,“ zlobí se Ondřej Kreml.

Autor: Jaroslav Šindelář