Středa 24. dubna 2024, svátek má Jiří
130 let

Lidovky.cz

Sionko: Dánové mají o fotbal větší zájem

Sport

  17:00
PRAHA - Za FC Kodaň nastupoval dva a půl roku a dodnes na fotbalové angažmá v Dánsku v letech 2007 až 2010 rád vzpomíná. "Zažil jsem tam krásné období. Co sentimentality lidí týče, nedám na Dánsko dopustit," vzpomíná Libor Sionko (35), bývalý reprezentant a naposledy hráč pražské Sparty, jenž nedávno ukončil aktivní kariéru.

Libor Sionko foto: ČTK

LN Jak myslíte, že dopadne sobotní úvodní zápas českých fotbalistů v kvalifikaci mistrovství světa právě proti Dánsku?
Kluci to budou mít hodně těžké. Myslím, že to skončí remízou. Ale přeju si, abychom vyhráli. Pak bych mohl zprávami popichovat své kamarády v Dánsku. (smích)

LN Často jste říkal, že se v Dánsku cítíte jako doma, a Kodaň jste srovnával se Spartou. Je to mentalitou lidí, že jsou si země po fotbalové stránce podobné?
Jsou to malé země, kterým občas vyroste slušná generace hráčů. Proto mají jejich národní týmy i kluby nějaké výkyvy. Někdy si prostě musí počkat na nové talenty. Přitom povaha lidí je jiná. Ta se nedá vůbec srovnávat. Dánové jsou všichni strašně vstřícní, zatímco v Česku se přemýšlí trochu jinak.

LN Jenže jim se v posledních letech daří na reprezentační i klubové úrovní o něco víc...
Všechno se odvíjí od mládeže. Zatímco malé děti v Dánsku mají pořád obrovský zájem o fotbal, u nás nadšení upadá. Když jsem začínal, každý se chtěl honit za míčem. Ale teď už to tak není, protože malí kluci mají mnohem víc možností a jiných aktivit. Je proto logické, že s menším počtem talentovaných hráčů klesá i pravděpodobnost, že se najde opravdová naděje. A s tím je potřeba něco udělat.

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!