Čtvrtek 28. března 2024, svátek má Soňa
130 let

Lidovky.cz

Sivok: Hodně se opíráme o Rosického. Možná je to chyba

Sport

  13:33
PRAHA - Ještě ve čtvrtek večer řekl: "Budu připravený nastoupit." Ale nakonec kapitán české fotbalové reprezentace Tomáš Rosický v základní sestavě proti Dánsku (0:3) chyběl. Na trávník naskočil přes bolest ve stehenním svalu až ve druhém poločase, ale porážce 0:3 v kvalifikaci proti Dánsku nezabránil.

Tomáš Rosický v utkání proti Dánsku. foto: MAFRA - Michal Růžička

"Jdu normálně trénovat. Počítám s tím, že budu k dispozici. Záleží jen na trenérovi, jestli mě pošle na hřiště."

Takhle Rosický mluvil den před zápasem. Nakonec se ovšem ukázalo, že spíš mlžil, aby zmátl soupeře. Na tréninku ho totiž stehenní sval bolel tak, že nastoupit nemohl. Alespoň od začátku ne. Utkání tak sledoval schoulený v zimní bundě a bílém kulichu.

Dvaatřicetiletý kapitán reprezentace se zranil minulý týden, když v dresu Arsenalu nastoupil v Lize mistrů proti Bayernu Mnichov. Z jednoho souboje si odnesl nepříjemný "koňar".

Vše o reprezentaci

Když v pondělí dorazil na sraz do Prahy, trenér Michal Bílek ujistil, že bude v pořádku. Ve čtvrtek se s podobným výrokem přidal i sám Rosický. Ale...

Ukázalo se, že to byla zásadní ztráta. Český tým sice hrál s elánem, bojoval, ale hře chyběl řád, myšlenka, klid. Nadšení mladých záložníků Vydry, Daridy nebo Krejčího nemohlo zkušenosti nejstaršího muže Bílkova výběru nahradit.

"Dokážeme nahradit obránce nebo útočníky, ale tyhle kreativní hráči jako Tomáš Rosický nám prostě chybějí. On se s míčem dokáže rychle otočit a přečíslit soupeře. Jiný takový hráč tady není," prohlásil stoper Tomáš Sivok. "O Tomáše se hodně opíráme, možná je to i chyba, když pořád spoléháme jen na něj. Nemůžeme spoléhat na to, že tam pořád bude a že to za nás vyhraje. Musíme se naučit hrát taky bez něho."

Rosický nakonec na hřiště přeci jen musel. A to po prvním inkasovaném gólu, kdy se trefil dravý dánský útočník Cornelius.

A hned hru českého týmu pozvedl. Začal řídit rozehrávku, vymýšlet vtipné přihrávky a burcovat spoluhráče. Ale všechno marné - Dánsko přidalo další dva góly a vyhrálo 3:0.

"Naši hru rozhýbal. Ukázal, že je pro nás důležitý a že je to opravdu kvalitní fotbalista," uznal ofenzivní záložník Matěj Vydra. "Škoda, že jsme po jeho příchodu na hřiště nedali kontaktní gól. Pak jsme s tím výsledkem ještě mohli něco udělat. Po tom třetím gólu už bylo rozhodnuto."

Bílek: Je jasné, že nám Rosický chyběl

"Byli jsme s Tomášem domluvení, že zvládne zhruba pětadvacet minut. Je jasné, že nám chyběl. Ty jeho kvality přeci musí vidět každý. Ale bohužel ho teď limituje zdravotní problém," doplnil trenér Bílek.

Rosického v sestavě nahradil Petr Jiráček, jenž na jaře v bundeslize odehrál jen jedenadvacet minut. Nerozehranost na něm byla patrná a v 60. minutě byl prvním vystřídaným hráčem. Místo něj šel na hřiště právě Rosický.

"Petr v nároďáku nikdy nezklamal. A vzpomeňte si na Euro, kde zářil. Před tím měl také malou herní praxi. Výkon jednotlivců hodnotit nehodlám," dodal Bílek.

Česko si kvůli porážce zkomplikovalo cestu na mistrovství světa 2014. V tabulce kvalifikační skupiny B je až na čtvrtém místě. Přitom alespoň baráž zaručuje druhé místo. Na to teď Rosický a spol. ztrácejí čtyři body, byť mají o zápas míň než druhé Bulharsko.

Anketa

Oznámkujte výkon českých fotbalových reprezentantů v kvalifikačním utkání na MS s Dánskem (prohra 0:3)

1 92
2 29
3 36
4 183
5 1093
Autor:

PAMÁTKY TÁBOR, s.r.o.
Přípravář staveb/rozpočtář

PAMÁTKY TÁBOR, s.r.o.
Jihočeský kraj
nabízený plat: 40 000 - 50 000 Kč