Pátek 19. dubna 2024, svátek má Rostislav
130 let

Lidovky.cz

Skotové budou kompletní. Čechy ale nepodceňují

Sport

  13:17
LONDÝN - Skotskou fotbalovou reprezentaci nepronásledují žádné zdravotní problémy a trenér Craig Levein má pro sobotní utkání kvalifikace mistrovství Evropy s Českou republikou k dispozici všechny hráče, o které měl zájem. Uvedl to Leveinův asistent Peter Houston, který varoval před podceňováním kvalit českého týmu i přes nedávnou porážku v Norsku. Podle něj Levein nyní především řeší, koho postaví do středu obrany.

Česko - Skotsko (Lukáš Magera ve skluzu). foto: ČTK

"(Češi) uhráli mizerný výsledek s Norskem, ale kvůli tomu je nepodceňujte," řekl Houston. "Naopak by je to mohlo motivovat, aby se znovu soustředili. Budeme si na ně dávat pozor, protože víme, že mají kvalitní hráče," dodal.

"Fakt, že všichni (skotští fotbalisté) dorazili na sraz reprezentace, je v mnoha směrech mimořádný," řekl Houston. "Nemohu si vzpomenout, kdy se naposled stalo, že přijeli všichni. Je dobře, že když potřebujeme nejsilnější tým, tak jsou všichni v pořádku a zdraví," uvedl. Kvůli problémům s loktem musel odjet jen náhradní brankář Iain Turner, kterého nahradí David Marshall.

VŠE O ZÁPASE SE SKOTSKEM

Českému týmu bude naopak chybět gólman Petr Čech. "Je to pro ně rána, ale mají kvalitní náhradníky, takže očekáváme náročný zápas," podotkl Houston, podle nějž je stadion Hampden Park v Glasgowě vyprodaný.

Podle skotských listů řeší Levein při sestavování týmu jediné skutečné dilema - koho postaví vedle Garyho Caldwella do středu obrany. "Myslím, že to bude buď Christophe Berra, nebo Danny Wilson," řekl Houston. Berra hraje v Anglii za Wolverhampton a Wilson za Liverpool.

Česko - Skotsko (Roman Hubník dáva branku).
Česko - Skotsko (Hubník a Rosický).

První kvalifikační utkání mezi Skotskem a Českem v Praze skončilo vítězstvím domácích. O jedinou branku zápasu se postaral Hubník

The Daily Telegraph ale připomíná, že třetina z povolaných skotských hráčů ve svých klubech nenastupuje vůbec nebo jen občas. Platí to zejména o opoře skotské reprezentace Darrenu Fletcherovi, který po virovém onemocnění v této sezoně v dresu Manchesteru United ještě nenastoupil. Za reprezentaci Fletcher hrál naposled loni v listopadu. Podle Houstona kouč Manchesteru United Alex Ferguson zavolal Leveinovi a potvrdil mu, že Fletcher je v pořádku. "Dej ho do sestavy, je v pořádku," řekl prý Ferguson.

Podle Houstona by Ferguson také uvítal, kdyby Fletcher opět odehrál několik zápasů, než se vrátí do sestavy klubu. "Sir Alex je vášnivý Skot a chce, abychom tato utkání vyhráli. A když bude Darren hrát proti Česku i proti Litvě a povede si dobře, je to výhodné pro nás i pro Manchester United," řekl Houston.

Autor:

Pylová sezóna: Jak poznat alergii u svých dětí?
Pylová sezóna: Jak poznat alergii u svých dětí?

Alergie je nepřiměřená reakce imunitního systému na běžné, obecně neškodné látky v okolním prostředí. Taková látka, která vyvolává alergickou...