130 let

Trenér Sparty Václav Kotal. | foto: Reuters

Skupinu jsme zvládli, AC Milán i Lille jsme se vyrovnali, hodnotí Kotal působení Sparty v Evropské lize

Sport
  •   10:24
Praha - Trenér fotbalistů Sparty Václav Kotal byl spokojený s výkony svých svěřenců v Evropské lize, i když Letenští na závěr skupiny H prohráli s AC Milán 0:1 a proti postupujícím týmům do vyřazovací fáze z Milána a Lille neuhráli ani bod. Sparta skončila ve skupině třetí se šesti body za dvě výhry nad Celticem Glasgow.

„Hráči AC Milán i Lille byli soupeři, se kterými jsme se sice dokázali vypořádat herně, bohužel jsme s nimi nedokázali uhrát ani bod. Ale celkově i se zápasy s Celticem si myslím, že jsme skupinu zvládli,“ řekl kouč na tiskové konferenci po zápase s Milánem.

Kotal překvapil tím, že oproti nedělnímu ligovému derby se Slavií (0:3) postavil zcela novou základní sestavu. Reagoval na to, že i jeho protějšek Stefano Pioli šetřil největší hvězdy.

Trenér Sparty Václav Kotal.
Evropská liga - Sparta vs. AC Milán: domácí stoper Martin Vitík ve své velké...

„Měli jsme před zápasem informaci, že i AC Milán nastoupí bez klíčových hráčů, z tohoto pohledu jsme toho využili a postavili kluky, kteří nedostávali tolik šancí. Vzali jsme utkání jako test, jestli v této sestavě evropský zápas zvládneme. Nechci dělat soudy po jednom utkání, Polidar, Karabec, Souček i Vitík ale ukázali, že máme mládí v pořádku a je na nich, jak se projeví v dalších zápasech,“ uvedl Kotal.

Mrzelo ho jen, že se jeho svěřenci v některých momentech zalekli hráčů italského velkoklubu. „I kvůli kvalitě soupeře nám bohužel vázla souhra mezi obranou a zálohou. Měli jsme ze soupeře respekt, nedokázali jsme kombinovat tak, jak jsem chtěli. Zápas nám ale ukázal, že máme na čem pracovat,“ podotkl Kotal.

Pochválil teprve sedmnáctiletého stopera Martina Vitíka, který hrál první zápas v seniorské kategorii v základní sestavě.

„Vitík na sedmnáct let a první zápas zahrál dobře. Měl tam momenty, kdy vyvážel míč nebo jej rozehrával dopředu. Je škoda, že nedal gól, byl ve druhém poločase blízko skórování,“ řekl trenér Sparty.

„Ale nechci chválit jen jeho. Poprvé v sezoně jsme vyzkoušeli Tomáše Wiesnera, což je rychlostní typ, problém je však s herní zkušeností, protože naše béčko nehraje. Jsem ale rád, že zápas zvládl. Adam Karabec se bohužel zranil, proto jsme ho stáhli už v prvním poločase, stejně na tom byl Plavšič v druhém poločase,“ dodal Kotal.

Autor: ČTK